Fietsen die niet meer gerepareerd kunnen worden, krijgen een tweede leven binnen het Fleurige Fietsenproject (een initiatief van Sanne Janssen van Huts Spot en ondersteund door Stadslabs Sittard Geleen).
Het project is een mooi voorbeeld van de circulaire stad en samenleving: oude producten vormen de basis voor iets nieuws. Het Fleurige Fietsenproject enthousiasmeert jonge mensen om na te denken over recycling, upcycling, duurzaamheid; leert hun samen te werken met anderen en bij te dragen aan het opfleuren van de openbare ruimte met tot kunstwerk gepromoveerde fietswrakken. Kunstwerken die bovendien het straatbeeld vergroenen omdat er plantenbakken aan zijn gemonteerd. Die bakken worden voorzien van aarde en ingezaaid met insectenvriendelijke bloemen en planten. Zo dragen de fietsen ook nog eens bij aan de biodiversiteit.
De metalen plantenbakken werden gemaakt door leerlingen van het DaCapo College tijdens lessen metaalbewerking en werden vervolgens voorzien van afwateringsgaten en stevig gemonteerd aan de nog op te fleuren fietsen. De fietsen werden woensdagochtend door leerlingen van groep 6a en groep 6b van meester Bram en juffrouw Anouk van basisschool Leyenbroek beschilderd in de 'kathedraal' van het DaCapo College in Sittard. Dat gebeurde niet zomaar 'ins Blaue hinein', maar volgens een uitgewerkt plan. Groepjes van 4 tot 5 leerlingen hadden ieder een thema voor hun fiets bedacht en daarvan een werktekening op schaal gemaakt. En die werd woensdagochtend vervolgens naar het object in ware grootte vertaald.
Ravi (10) en Manisia (9) zijn razend enthousiast over het door Sanne Janssen geleide project. Niet alleen omdat het hartstikke leuk is om oude fietsen in kleurrijke kunstwerken te veranderen, maar ook omdat zijn 'hun' fiets straks ergens in de openbare ruimte in Sittard-Geleen terug kunnen zien. De beschilderde fietsen gaan deels naar zorgcentrum Hoogstaete, deels naar Huize de Kollenberg en naar Geleen. Het groepje van Manisia maakte een Geluksfiets, en die ziet er inderdaad gelukkig stemmend uit. Ravi en zijn groepsgenoten zijn duidelijk Formule 1-fan, want hun fiets heeft de racestal waarvoor Max Verstappen rijdt als thema. Maar ook de ruimte, flower power, feest en de zee waren enkele van de thema's die werden uitgewerkt. (Lees verder onder de foto.)
[caption id="attachment_244544" align="alignnone" width="1024"]
Sanne Janssen over het Fleurige Fietsenproject: "Het is niet alleen een circulair project, maar ook een maatschappelijk en sociaal experiment. Samenwerken aan het ontwerp van de fiets en aan de uitwerking ervan. Nadat de fietsen klaar zijn, worden ze geadopteerd door mensen en instanties uit de stad en worden de fietsen tentoongesteld zodat iedereen ervan kan genieten. Je eigen kunstwerk terugzien stimuleert ook nog eens persoonlijke groei en zelfvertrouwen."
Het Fleurige Fietsenproject werd dit jaar door twee scholen in Sittard - IKC Loedoes en Leyenbroek - omarmd, zo laat Sanne weten. Ze gaf op beide scholen presentaties over het project, waarbij ze uitlegde dat het met beweging en gezondheid te maken heeft, voor jezelf en het klimaat. Ook vertelde ze hoe belangrijk kunst, biodiversiteit en samenwerken is.
Met het Fleurige Fietsenproject krijgen oude, afgedankte, kapotte en niet meer te repareren fietsen een tweede leven. Maar wat gebeurt er met de fietsen als ze straks, na een paar jaar in weer en wind in de openbare ruimte te hebben gestaan en ze echt 'op' zijn? "Daar heb ik al een plan voor," laat Sanne weten. "Maar wat dat is ga ik nu nog niet verklappen."