Flinke ‘oogst’ opruimactie langs Maas bij Elba Grevenbicht

04 aug 2021, 8:00 Nieuws
meegevoerd afval hoogwater maas
Onder leiding van medewerkers van Natuurmonumenten sloegen vandaag twee groepen van elk 40 vrijwilligers aan het opruimen langs de Maas bij Elba in Grevenbicht.
Over een lengte van circa anderhalve kilometer Maasoever werd een enorme berg troep verzameld. Veel drijfhout, maar ook stukken van door het water meegesleurde caravans, een septic tank, een eetkamerstoel, flesjes, blikjes, meters prikkeldraad met houten palen, emmers, kliko’s, autobanden, pallets, jerrycans en tal van lege plastic kratten, opvallend veel van het Belgische Chaudfontaine, waar duizenden lege kratten door het water werden meegesleurd.
Een medewerker van Natuurmonumenten wist niet zeker of het verzamelde afval nog wordt gesorteerd of dat het direct richting afvalverbrandingsinstallaties gaat.
Als je de berg troep op bovenstaande foto bekijkt kun je je wellicht de enorme berg voorstellen die de opruimactie in totaal op zal leveren. Het zal dan ook nog wel even duren voordat de beide Maasoevers volledig schoon zijn.
Heel veel afval is trouwens in stuwen blijven hangen. Dat afval wordt daar met schepen met aan boord een grijperkraan weggeplukt.
Natuurmonumenten organiseert de komende tijd nog meer opruimacties langs de Maas en nodigt vrijwilligers uit daarbij te komen helpen.
afvalruimen maas elba grevenbicht 2
Restanten van een caravan