Het is dit jaar 65 jaar geleden dat een grote groep Molukkers, daartoe door de Nederlandse Staat gedwongen, naar Nederland kwam.
Nadat in 1950 tegen de zin van de nieuwe eenheidsstaat Indonesië op de Molukse eilanden de Republik Maluku Selatan (RMS) werd uitgeroepen deed Nederland dit af als een opstand van rebellen. Zo'n 4000 Molukkers maakten tijdens het Nederlandse bewind in Indonesië deel uit van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) en werden door de Indonesische bevolking daardoor niet vertrouwd. Zeker niet toen deze militairen zich wilden aansluiten bij het leger van de RMS.
Nederland wilde de jonge betrekkingen met de voormalige kolonie niet verstoren en stond de wens van de Molukse militairen daarom niet toe. In plaats daarvan werd hen middels een dienstbevel opgedragen om zich te verschepen naar Nederland, waar zij voorlopig onderdeel zouden worden van het Nederlands leger. Door deze 'tijdelijke' oplossing werden de Molukse KNIL'ers daarom met hun gezinnen, in totaal ongeveer 12500 personen, met troepenschepen naar Nederland overgebracht. Daar kregen ze echter te horen dat ze uit de militaire dienst waren ontslagen...
In het Mariapark in Sittard vindt zondagmiddag in het kader van 65 jaar Molukkers in Nederland een vrij toegankelijke bijeenkomst plaats, waarop onder meer een lezing over de geschiedenis van Molukkers in Limburg wordt gegeven.
Tevens wordt dan de aan het thema gewijde foto-tentoonstelling officieel geopend door wethouder Noël Lebens.
Het programma ziet er als volgt uit:
De fototentoonstelling is van maandag 28 november tot en met zondag 4 december 2016 dagelijks tussen 11:00 en 17:00 uur te bezichtigen, met uitzondering van vrijdag 2 december. Dan is er in het Mariapark een besloten bijeenkomst.