Gedeputeerde Gabriëls verplant eerste boom van 2023

11 jan 2023, 12:00 Nieuws
zaailing verplanten
De Provincie Limburg krijgt de komende jaren meer bomen en bossen, mede dankzij de campagne Meer bomen Nu.
Op vrijdag 13 januari gaat de Meer Bomen Nu campagne officieel van start in de Provincie Limburg. De Provincie en Meer Bomen Nu campagne hebben tot doel om samen 30.000 bomen te (ver)planten bij boeren, burgers en particuliere initiatieven.
Meer Bomen Nu is een landelijke campagne om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken. Overal staan zaailingen op plekken waar ze geen kans hebben: te weinig licht, te dicht op elkaar of te dicht bij het pad. Door samen aan de slag te gaan krijgen duizenden boompjes en struiken een tweede kans. De verplantmethode van Meer Bomen Nu helpt klimaatverandering tegen te gaan én biedt vrijwilligers een heerlijke dag in de natuur. De campagne roept iedereen op zich aan te sluiten!
Wat: Opening Meer Bomen Nu Campagne Limburg
Waar:
Landgoed Watersley, Watersley 31, 6132 KA Sittard
Wanneer: 13 januari, van 10:30 tot 15:00 uur
Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via deze link .
“Er worden overal door ons als bestuurders bomen geplant. Dat is leuk voor de foto, maar je wilt ook dat het plantmateriaal duurzaam is. Hoe mooi is het als we overdadige bomen en struiken kunnen gebruiken uit onze eigen natuur? Dit initiatief van Urgenda gaat uit van bestaande zaailingen en dat maakt het voor mij een bijzonder project. Meer bomen, meer bos betekent meer plaats voor dieren en een gezonder leefklimaat voor de mens” - aldus gedeputeerde Geert Gabriëls (Natuur, Milieu en Erfgoed)

Meer Bomen voor Limburg

Meer Bomen Nu draagt bij de uitwerking van de Limburgse aanpak Bossen, het beleidskader dat op 20 december 2023 is vastgesteld door Gedeputeerde Staten. Deze Limburgse aanpak heeft als ambitie een gezond, toekomstbestendig en groter bosoppervlakte te realiseren in Limburg. Meer Bomen Nu draagt bij aan de ambitie meer bomen en bos te realiseren, meer maatschappelijke betrokkenheid te creëren en meer initiatieven te realiseren van inwoners.

Iedereen kan helpen Limburg te vergroenen

Iedereen kan meedoen om Limburg te vergroenen. Door bomen aan te vragen en te planten, door te helpen verplanten, boompjes tijdelijk op te slaan of te helpen met uitdelen, boompjes van plek A naar B te brengen. Het enige wat je nodig hebt is een gezonde dosis enthousiasme. De volgende verplantdagen staan al op het programma in Sittard en Healen. Contacteer dan Frank de Waal, de regiocoördinator van Meer Bomen Nu Limburg via [email protected] en help Limburg sneller en leuker vergroenen!

Meer Bomen Nu: de verplantmethode

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 gaven zij al bijna een miljoen bomen en struiken gratis weg. De verplantmethode is goedkoop, circulair, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Lees meer op www.meerbomen.nu .