Afgelopen week meldden diverse media dat een aantal psychiatrische patiënten gedwongen werd opgenomen en die daardoor hun uitkering kwijtraakten.
Volgens de Participatiewet hebben inwoners van ie de vrijheid is ontnomen geen recht op een bijstandsuitkering. Dat kan ertoe leiden dat mensen hun woning kwijtraken of dat hun uitkering achteraf wordt teruggevorderd.
Vereniging Divosa (vereniging van gemeentelijke directeuren en leidinggevenden; degenen met een eindverantwoordelijke rol in het sociaal domein) wijst op de mogelijkheid van bijzondere bijstand, om te voorkomen dat mensen dakloos worden.
De gemeenteraadsfractie van GroenLinks heeft het College van B&W naar aanleiding hiervan schriftelijk gevraagd of men van deze problematiek en van de door Divosa genoemde oplossingsrichting op de hoogte is en hoe de gemeente in gevallen van een gedwongen opname uitvoering geeft aan de Participatiewet.
Verder vraagt GroenLinks of er in gevallen van gedwongen opname waarbij de bijstandsuitkering is stopgezet – als die gevallen er mochten zijn geweest – gebruik is gemaakt van bijzondere bijstand.
GroenLinks vindt dat hier sprake is van een ‘weeffout’ in de Participatiewet die om een structurele oplossing vraagt en vraagt het College welke mogelijkheden men daartoe ziet.