Geen opgestoken vingers aan slot bijeenkomst Born Eigen Baas

10 jan 2018, 20:41 Nieuws
born zelfstandig
Initiatief Born Zelfstandig

Gebaseerd op een meer dan stevige onvrede over de verdeling van de lusten en de lasten binnen de gemeente Sittard-Geleen en het feit dat Born en de omliggende dorpen onvoldoende worden gehoord startte oud-econoom Piet van Meel samen met oud-notaris Ron de Leeuw metBorn Eigen Baas, een beweging voor een (meer) zelfstandig Born.

Volgens Van Meel heeft de fusie van Sittard, Geleen en Born tot één gemeente ertoe geleid dat het gemeentebestuur het contact met de realiteit en de werkelijke problemen van de burgers volledig kwijt is geraakt, zoals bijvoorbeeld blijkt uit beslissingen rond de zwembaden, bibliotheken en milieustraten en de grote financiële problemen die zich al jaren voortslepen.

De afgelopen weken maakte het tweetal op de Facebookpagina Born Eigen Baas de nodige reuring over hun plannen om Born weer als de zelfstandige gemeente van vóór de herindeling terug op de kaart te zetten, en dan - als het aan Piet van Meel - ligt liefst aangevuld met andere kleinere kernen, zoals Limbricht, Guttecoven en Einighausen, die naar hun aard beter bij een zelfstandig Born zouden passen dan ze nu doen bij Sittard-Geleen.

bijeenkomst born eigen baas 9 januari in born

Dat zei hij dinsdagavond tijdens een bijeenkomst in het gemeenschapshuis van Born, waarop hij ten overstaan van naar schatting 50 aanwezigen - waarvan ongeveer de helft belangstellenden uit de lokale politiek van Sittard-Geleen - zijn ideeën toelichtte. Volgens Born Eigen Baas moeten de lusten beter worden verdeeld: die komen, zo stelt Piet van Meel, nu voornamelijk in Sittard terecht. De plekken die het meest met de lasten worden geconfronteerd zien daar volgens hem veel te weinig voor terug. Verder houdt de lokale politiek te weinig rekening met de belangen van de kleine kernen, zoals blijkt uit de plannen om het Milieupark in Born op te heffen en om één centrale zwemlocatie voor de hele gemeente in Geleen te vestigen. Men voelt zich niet serieus genomen, de lokale politiek luistert niet of onvoldoende.

Daarop reageerde Paul Verjans van coalitiepartij gob dat de initiatiefnemers van Born Eigen Baas zich in hun stellingname op een aantal onjuiste aannames baseren. Als voorbeeld kwam daarbij de vermeende voorgenomen sluiting van zwembad Het Anker aan bod. Als het aan het gob ligt blijft dat zwembad gewoon open. Ook de aanwezige vertegenwoordigers van oppositiepartijen, zoals DNA, Stadspartij, SPA en SP zagen in de bijeenkomst een mooie gelegenheid om alvast campagne te voeren voor de komende raadsverkiezingen. Deze partijen gaven, overigens net als het gob aan, een volledige verzelfstandiging van Born niet te zien zitten.

Van Meel erkende dat een volledige verzelfstandiging misschien niet de beste keuze was, maar met een door hem voorgesteld ander bestuurlijk model zou Born in elk geval wel weer zelfstandig kunnen beslissen over zaken die de inwoners van Born aangaan. Van Meel wil een kleiner gemeentebestuur dat zich vooral bezighoudt met zaken die centraal geregeld moeten worden. Daarnaast wil hij een vijftal clusters - een andere naam voor de huidige stadsdelen - die een grote mate van zelfstandigheid moeten krijgen als het gaat om zaken die decentraal te regelen zijn. De clusters worden bemand door gekozen volksvertegenwoordigers. Deze structuur zal volgens Van Meel beter functioneren dan de huidige, want volgens hem wordt de inbreng van wijk- en buurtplatforms maar al te vaak voor kennisgeving aangenomen en gebeurt er vervolgens te vaak niets mee. En dan haken mensen af.

Born Eigen Baas denkt nog na over de optie om een referendum te organiseren, maar heeft op dit moment nog geen middelen waarmee acties en verdere initiatieven kunnen worden bekostigd. Ook daar moet dus nog aan gewerkt worden. Maar eerst moet er een comité gevormd worden van mensen die de kar van Born Eigen Baas willen trekken. Op de vraag wie van de aanwezigen zich daarvoor beschikbaar wilden stellen bleef het ongemakkelijk stil. Ook de aanwezigen die tijdens de bijeenkomst soms nogal emotioneel lieten weten dat 'de gemeente' nu eindelijk eens naar de inwoners moet gaan luisteren hadden kennelijk nog wat bedenktijd nodig. Van Meel gaf hen een week de tijd om hun belangstelling via e-mail door te geven aan [email protected] .