In december 2021 is het bestemmingsplan klooster Agnetenberg vastgesteld. Rondom die vaststelling is destijds nogal wat commotie ontstaan.
De meningen rondom de volledigheid van de informatievoorziening aan de raad waren, op zijn zachtst gezegd, verdeeld.
Het bestemmingsplan klooster Agnetenberg is destijds ongewijzigd aangenomen. Een voorstel vanuit de raad om de kloosterkapel aan het bestemmingsplan te onttrekken kon niet op een meerderheid rekenen. Dat betekent dat die kapel, de Helenakapel, ook bekend als de Agnetenkapel, een woonbestemming kreeg.
Vanuit verschillende organisaties én de ARK (tegenwoordig de AOK) zijn in die tijd zorgen geuit met betrekking tot het monumentale interieur van het gebouw, dat een belangrijk onderdeel is van de historische binnenstad (in dit geval samen met de St. Michielskerk). Ook D66 heeft hierover vragen gesteld. In de beantwoording door het college werd destijds herhaaldelijk gesteld dat het interieur van de kapel behouden diende te blijven en dat dit beschermd werd.
Naar aanleiding van de wijziging van het bestemmingsplan is een bezwaarprocedure gestart bij de Raad van State. Inmiddels is dit bezwaar, gecombineerd met bezwaren die betrekking hadden op de ontwikkelingen rondom Dobbelsteynporte, aan de orde geweest. De Raad van State heeft eerder de gemeenteraad verzocht om een verweerschrift. Dat verweerschrift is opgesteld door het college van B&W.
De gemeenteraadsfractie van D66 heeft over de stand van zaken rond de kapel, die onlangs nog door het college werd aangevoerd als mogelijke locatie voor een Toon Hermans museum, schriftelijk een aantal vragen ingediend bij het college van B&W en geeft daarin mede aan dat het belangrijk is dat het interieur van de kapel behouden blijft.