Geen verspilling AstraZeneca-vaccin in Munstergeleen

01 mei 2021, 16:15 Nieuws
astrazeneca ampul cc0
Afgelopen week werden bij een vaccinatiesessie in Echt 3 ampullen van het AstraZeneca-vaccin niet gebruikt.
Daarmee belandden zo’n 33 doses vaccin in de vuilnisbak.
De reden voor het niet gebruiken van de vaccins is tweeledig. Zo bleek een aantal mensen ook een oproep te hebben gehad van de GGD om zich te laten vaccineren. Een ander deel van de opgeroepenen bleef weg omdat men het vaccin van AstraZeneca niet vertrouwt.
Afgelopen tijd kwam het vaccin negatief in het nieuws vanwege een aantal gevallen van een zeldzame bijwerking: trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Daaraan kwam een aantal mensen te overlijden. De bijwerkingen traden voornamelijk op bij vrouwen jonger dan 60 jaar. Daarom besloot de overheid om alleen nog mensen in de leeftijd van 60 tot 65 jaar te vaccineren met AstraZeneca. De kans op het optreden van negatieve bijwerkingen (naar schatting 1 op de 100.000) is zo klein dat deze niet opweegt tegen de kans dat je ongevaccineerd ernstig ziek wordt na een coronabesmetting.
De Landelijke Huisartsenvereniging geeft aan dat de opkomstpercentages voor het AstraZeneca-vaccin door het hele land gezien nogal uiteenlopen.
Bij huisartsenpraktijk Munstergeleen was van een lage opkomst in elk geval geen sprake: maar liefst 98 procent van de mensen die een uitnodiging kregen om zich te laten inenten met het AstraZeneca-vaccin gaf daaraan gehoor.