Gemeente en Veiligheidsregio tegen afschaffen sirenealarm

03 mrt , 20:00 Nieuws
alarmsirene 16 9
Burgemeester Hans Verheijen van Sittard-Geleen heeft zich in een post op Facebook stellig uitgesproken tegen afschaffing van de alarmsirenes.
Het sirenealarm, dat maandelijks op de eerste maandag van de maand om 12:00 uur wordt getest, wordt eind 2025 afgeschaft en vervangen door NL-Alert. NL-Alert maakt gebruik van mobiele telefoons. De afschaffing werd aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer van demissionair minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Volgens haar is afschaffing van de alarmsirenes mogelijk omdat NL-Alert sterk is verbeterd. De sirenes bieden volgens haar nog amper voordelen.
Net als veel mensen die in de nabijheid van chemische industrieterrein Chemelot wonen is Verheijen het niet mee eens met de minister. Hij noemt het besluit "verbijsterend, ondoordacht en onzorgvuldig". In onze regio zijn de sirenes volgens de Gemeente en de Veiligheidsregio nog gewoon nodig. “Dat is haar departement vorig jaar tijdens een werkbezoek duidelijk gemaakt. Met haar besluit gaat ze volstrekt voorbij aan de problematiek van onze regio en de daarbij aanwezige chemische industrie," aldus Verheijen.
Met zijn uitspraak verwoordt hij de ongerustheid die bij veel inwoners van de regio leeft. De Gemeente Sittard-Geleen en de Veiligheidsregio zijn tegen de voorgenomen uitfasering zolang voor de snelheid, eenduidigheid en het bereik (onafhankelijk van mobiele telefonie of wifi) geen afdoende alternatief beschikbaar is.