Gemeente reageert op klachten over fietspaden

29 sep 2022, 20:00 Nieuws
julianalaan grevenbicht born voor de sluis
De gemeente Sittard-Geleen ontvangt regelmatig klachten over de slechte staat waarin een aantal fietspaden in de gemeente verkeert.
Sommige fietspaden wachten al jaren op aanpak tot herstel. In gevallen waar de veiligheid of de bereikbaarheid in het geding komen worden na melding zo snel mogelijk herstelwerkzaamheden uitgevoerd, zo antwoordt de gemeente onder meer op vragen van de gob-fractie.
De gemeente laat weten dat in het verleden minder budget is vrijgemaakt voor het onderhouden van het wegennet. Hierdoor is er achterstand ontstaan. In 2019 is vastgesteld dat er meer herstelmaatregelen nodig zijn om de achterstand in te lopen. De raad heeft, middels een raadsbesluit, 14 miljoen beschikbaar gesteld om met een meerjarig programma de wegen terug op niveau te krijgen. Dat geldt ook voor enkele fietspaden in onze gemeente.
In onderstaand overzicht zet de gemeente kort de status uiteen van een aantal fietspaden waarover regelmatig klachten binnenkomen.
  • Tunnelstraat Sittard:
    De wegen voor en achter de spoortunnel zijn onlangs opgeknapt en zijn in zeer goede staat. Onder de spoortunnel is een klein gedeelte van de fietspaden niet hersteld. Op dit moment is er geen gevaarlijke situatie. In 2023 wordt dit hersteld, zodat de fietspaden een geheel zijn.
  • Julianalaan/Sluisweg Born:
    De Sluisweg is in 2016 opgeknapt. Het onderhoud aan de Julianalaan buiten de bebouwde kom Grevenbicht is momenteel in de voorbereidingsfase. De uitvoering vindt uiterlijk in 2023 plaats.
  • Leyenbroekerweg Sittard:
    De Leyenbroekerweg is een lange weg met vrijliggende fietspaden bestaande uit trottoirtegels. In het verleden is onvoldoende rekening gehouden met de ruimte die de bomen nodig hebben. De bomen zorgen voor wortelopdruk, waardoor tegels scheef komen te liggen. De bomen in deze straat zijn onderdeel van de primaire boomstructuur. Een boom van de primaire structuur dient in principe behouden te blijven of wanneer dat niet mogelijk is te worden vervangen. Een reconstructie van deze weg staat gefaseerd gepland in de periode 2028-2032. Op basis van de laatste veiligheidsschouw zijn plaatselijke herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Dit is een doorlopend proces tot de reconstructie.
  • Oude Bergerweg bij Einighausen:
    Het rijwielpad buiten de bebouwde kom richting Einighausen is uitgevoerd in beton. De bomenwortels zorgen voor wortelopdruk bij de voegovergangen van de betonplaten. Daarnaast ontstaan bij grote temperatuurwisselingen krimp en uitzetting van de platen. Met deze reden staat een inspectie van alle betonnen fietspaden gepland waaruit het betonreparatieprogramma inzichtelijk gemaakt wordt. Om het fietspad veilig en begaanbaar te houden zijn met name in 2021 en 2022 plaatselijke reparaties uitgevoerd. De tijdelijke maatregel bestond uit het weg halen van de betonverharding en de ongelijkheid door middel van straatstenen uit te vlakken.
  • Wilhelminastraat Sittard:
    In eerste instantie was er onderhoud gepland via het programma groot onderhoud wegen. Echter uit nader onderzoek blijkt dat hier een reconstructie benodigd is. In 2023 start de beginspraak het project waarin de Wilhelminastraat en de Engelenkampstraat worden gereconstrueerd. Om de locatie veilig en begaanbaar te houden zijn plaatselijke reparaties uitgevoerd.