Gemeentepolis in Limburg: gemeentelijke verschillen lopen op tot €540 per jaar

29 dec 2022, 19:10 Nieuws
rontgenfoto ziektekosten
Mensen met een laag inkomen, een chronische ziekte of een handicap kunnen in 36 Limburgse gemeenten kiezen voor een collectieve verzekering.
Kwetsbare inwoners krijgen in 2023 tot 45 euro premiekorting per maand, omdat de gemeente meebetaalt. Wel zijn er lokaal grote verschillen in Limburg: 7 gemeenten betalen namelijk niet mee aan de premie. Dit en meer blijkt uit bureauonderzoek van Independer .
Gemeenten met een collectieve zorgverzekering geven in Limburg gemiddeld maximaal 18,65 euro korting per maand. Deze tegemoetkoming is niet vanzelfsprekend, want in 7 gemeenten wordt wél een gemeentepolis aangeboden, maar krijgen kwetsbare inwoners géén korting op hun zorgpremie. In 2 gemeenten wordt volgend jaar geen collectieve zorgverzekering (meer) aangeboden voor inwoners met een laag inkomen of chronische ziekte. Dit is het geval in Venray en Leudal.

Veel gemeentepolissen bieden uitgebreide dekking

Minima en chronisch zieken hebben vaak baat bij een zorgverzekering met een betere dekking. Veel Limburgse gemeenten houden hier rekening mee door een pakket aan te bieden waarin veel zorgkosten worden vergoed.
Zo wordt in 26 van de Limburgse gemeenten een polis aangeboden die het eigen risico geheel dekt. Ook wordt in 27 van de gemeenten een polis aangeboden die de eigen bijdrage voor medicijnen (uit het GVS) volledig vergoed. Ten slotte is er in 28 gemeenten een vergoeding voor de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen. In 26 van de Limburgse gemeenten wordt zelfs minimaal 1 polis aangeboden die alle drie de bovenstaande zorgkosten dekt.

Beste zorgverzekering voor minima

Limburgers met een maximale zorgtoeslag betalen in 3 gemeenten maximaal €30 per maand voor een zeer uitgebreide zorgverzekering waarin het eigen risico en de eigen bijdrage voor geneesmiddelen en de Wmo gedekt zijn.
In Mook en Middelaar en Peel en Maas zijn minima en chronisch zieken het voordeligst uit voor zo’n uitgebreide verzekering. Zij betalen omgerekend €24,60 per maand voor een zeer uitgebreide verzekering. De kosten vallen zo laag uit, omdat de gemeenten maandelijks €45 meebetalen aan de premie.
De top 5 gemeenten in Limburg met de beste collectieve zorgverzekering voor minima en chronisch zieken is hieronder weergeven.
  1. Mook en Middelaar en Peel en Maas: €24,60 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  2. Gennep: €26,60 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  3. Echt-Susteren. Maasgouw en Roerdalen: €37,10 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  4. Beek, Beekdaelen, Voerendaal: €40 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
  5. Bergen: €40,60 premie per maand (na aftrekken van maximale zorgtoeslag)
“In 2023 vervalt de collectiviteitskorting op de basisverzekering, maar de gemeentepolis biedt nog steeds voordelen, omdat de gemeenten dus vaak geld bijleggen. Maar ook dit kan ieder jaar anders zijn. Vergelijk dus ook de gemeentepolis altijd goed met andere verzekeringen. Het kan zijn dat je ergens anders toch beter af bent. Je hebt hiervoor nog tot 31 december”, aldus Independer expert zorgverzekeringen Mirjam Prins.
Ben je benieuwd naar het aanbod in jouw gemeente of de rest van Nederland? Bekijk dan de onderzoekspagina van Independer .
Bron: Independer
Bron: Independer