Gemeenteraad unaniem voor motie kindergemeenteraad en kinderburgemeester

20 jun 2023, 9:11 Nieuws
kinderraad sittard geleen
Tijdens de behandeling van de eerste programmarapportage en kadernota van maandagavond werden in totaal zes moties ingediend.
Eén daarvan was de door Patrick Brouwers (CDA) en Maud Schenk-Hermans (PIT) ingediende motie over de oprichting van een kindergemeenteraad en het benoemen van een kinderburgemeester voor Sittard-Geleen.
Reden voor het indienen van de motie is dat er nu voor kinderen en jongvolwassen geen mogelijkheden zijn om direct invloed te hebben op gemeentelijk beleid. Buurgemeentes Stein en Beek zijn onlangs met succes begonnen met een gemeenteraad voor kinderen. Verder werd tijdens de eerste Kinderdag in Sittard-Geleen (georganiseerd door Greutsj) op 14 juni jongstleden een oproep gedaan dóór kinderen uit Sittard-Geleen om een gemeenteraad voor kinderen op te richten.
De indieners van de motie vinden dat kinderen en jongeren belangrijke stakeholders zijn in onze gemeente en recht hebben op participatie en inspraak in zaken die hen aangaan. Verder is het betrekken van kinderen bij besluitvormingsprocessen bevorderlijk voor hun persoonlijke ontwikkeling, democratisch bewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel. De oprichting van een gemeenteraad voor kinderen is daarbij een effectieve manier om de stem van kinderen te laten horen en hun ideeën en perspectieven serieus te nemen.
In de motie vragen de indieners het college van B&W om te onderzoeken of er zijn om een gemeenteraad voor kinderen op te richten, die zal bestaan uit een vertegenwoordiging van kinderen in de leeftijd van 10 tot 16 jaar. Ook wil men onderzocht zien welke rol een kinderburgemeester bij dit eerdergenoemde initiatief tot een gemeenteraad voor kinderen kan vervullen. Het college wordt verzocht om binnen 6 maanden een plan van aanpak voor de oprichting en uitvoering van de gemeenteraad voor kinderen voor te leggen aan de gemeenteraad.
De motie werd met unanieme stemmen aangenomen.