De politie, het Openbaar Ministerie en het lokaal bestuur in Zuid-Nederland hebben maandag onder meer invallen gedaan in panden in Susteren en Hoensbroek.
Dat gebeurde tijdens een gezamenlijke actie die vanmiddag verspreid over heel Zuid-Nederland werd gehouden ter bestrijding van de georganiseerde hennepteelt. Daarbij werden door de gezamenlijke partners zeven growshops bezocht. Elf personen werden aangehouden en op diverse goederen en administratie werd beslag gelegd. Mogelijk volgen binnenkort meer aanhoudingen.
Growshops en groothandels vormen nog steeds de spin in het web van de georganiseerde hennepteelt. Zij leveren de materialen die nodig zijn om hennepkwekerijen op te zetten en vervullen daarmee een belangrijke faciliterende rol.
De invallen vonden allemaal tegelijkertijd om 13.00 uur plaats in Oss, Wijk en Aalburg, Kaatsheuvel, Waalwijk, Oud-Gastel, Roosendaal, Susteren en Hoensbroek. Er zijn woningen, loodsen en bedrijfspanden doorzocht. De aangehouden verdachten betreffen eigenaren van de panden of de beheerders van de diverse locaties.
Op vrijwel alle locaties werden kweekmaterialen en/of administratie in beslag genomen. De administratie wordt gebruikt voor verder onderzoek. De kweekmaterialen worden deels vernietigd of opgeslagen in afwachting van een uitspraak van de rechter. Enkele bijzonderheden:
In Oud-Gastel werd in hetzelfde pand waar de growshop zat een hennepkwekerij gevonden met zo’n 300 planten. Er werden verder zo’n 15 pallets met kweekmaterialen in beslag genomen en afgevoerd. Hier werden twee aanhoudingen verricht. Na de doorzoekingen werd een doorstap gemaakt naar een bedrijfspand in Roosendaal. Ook daar werden kweekmaterialen in beslag genomen.
In Susteren is een growshop doorzocht en daar werd een aanhouding verricht. Hier werd een geldbedrag van enkele tienduizenden euro’s in beslag genomen. In Hoensbroek werd een bedrijf doorzocht. Hier werden twee mensen aangehouden en kweekmaterialen in beslag genomen, waaronder een koelkast vol hennepzaad en een zogenoemde zadenteller.
In Oss werd in een woning een pallet vol kweekmateriaal aangetroffen. Hier werd niemand aangehouden, maar er werd wel administratie in beslag genomen voor verder onderzoek.
Bepaalde goederen zoals assimilatielampen, koolstoffilters, voedingscomputers en strijkzakken om geknipte hennep geurvrij te verpakken worden vrijwel in iedere professionele of grootschalige hennepkwekerij door de politie aangetroffen. De verkoop van dit soort voorwerpen gebeurt vrijwel altijd vanuit growshops, groothandels of via het internet en is sinds 1 maart 2015 strafbaar gesteld. De wet beperkt zich daarbij niet alleen tot growshops, ook de elektricien die illegaal de stroom aanlegt of de hokkenbouwer is strafbaar.
Om georganiseerde hennepteelt mogelijk te maken beschikken criminelen over een uitgebreid netwerk van faciliterende derden in de bovenwereld. Een constante focus van de politie, openbaar ministerie, belastingdienst en gemeente op deze facilitators werkt verstorend voor de georganiseerde hennepteelt.
In recente opsporingsonderzoeken en tijdens de actie van vandaag naar growshops en groothandels is onder meer administratie in beslag genomen of opgevraagd. Het onderzoek aan de administratie van growshops en groothandels wordt gedaan om beter zicht te krijgen op het netwerk van afnemers, leveranciers en faciliterende derden.
De actie van vandaag maakt deel uit van de geïntensiveerde aanpak van de ondermijnende criminaliteit in Zuid-Nederland. Er is sprake van een complex probleem dat ernstiger en dieper in de samenleving geworteld is dan bij aanvang van de geïntensiveerde aanpak werd vermoed. De eerder vrij gemaakte capaciteit bij de politie en Openbaar Ministerie blijft daarom gehandhaafd en er zal nog nauwer en slimmer worden samengewerkt met andere overheidspartners.