GOED FOUT - tiende keer Theater na de Dam bij Het Laagland

11 apr , 20:00 Nieuws
goed fout theater na de dam
De tiende jongerenvoorstelling in het kader van het Theater na de Dam bij Het Laagland heeft als titel GOED FOUT.
Zou je een ander verraden om jezelf te redden? Ben je een slecht mens als je je kop in het zand steekt en je ogen sluit voor geweld? Iedere oorlog brengt vragen voort die zich in dit grijze gebied bevinden. En met die vragen gaan 13 jongeren samen met theatermakers Renée van de Schoor en Mayke Roels in deze tiende editie van Theater na de Dam bij Het Laagland aan de slag. Graag nodigen we je uit om op zaterdag 4 mei (21:00 uur) of zondag 5 mei (12:00 uur) de voorstelling te komen bekijken in de Petrusschool in Sittard (Kloosterplein 5). Reserveren voor deze voorstelling kan via onze www.hetlaagland.nl/voorstellingen/goed-fout. Via het invulformulier kun je kiezen op welke dag je wil komen kijken en hoeveel tickets je wil reserveren.

De voorstelling

Tijdens een oorlog, maar ook daarna, maken mensen vele keuzes. Om zichzelf te redden. Om ervoor te zorgen dat hun familie veilig is. Of om een bepaalde denkwijze na te streven. In en na de Tweede Wereldoorlog was dit niet anders. Wat is belangrijker? Joodse mensen redden of je eigen veiligheid vooropstellen? Mag je wraak nemen op de bezetter? Of maakt dat je net zo slecht? Als beschermende maatregel zijn veel stukken over vergelding en verzet verdwenen uit de archieven. Bronnen zijn destijds gemanipuleerd, verdraaid of helemaal verwijderd waardoor de waarheid moeilijk te achterhalen valt.
Het gebrek aan goed bronmateriaal en ongedeelde ervaringen maken oordelen over handelen tijdens de Tweede Wereldoorlog ingewikkeld. Waar vervaagt de grens van goed en fout? Ook zijn zaken tijdens oorlog niet alleen zwart/wit en is er sprake van grijze gebieden. De vraag is: welke kleur grijs? 13 jongeren zijn met dit vraagstuk aan de slag gegaan. Maar naast een zoektocht naar wat goed en wat fout is, is deze voorstelling ook een onderzoek naar vrijheid. Wanneer heb je de vrijheid om te kiezen? Al deze vragen proberen de jongeren in hun eigen wereld te plaatsen. Want hoe schrijnend is het dat thema’s van 80 jaar geleden vandaag de dag nog zo herkenbaar zijn?
Let op:
Deze voorstelling heeft de vorm van een theaterroute waarbij het publiek zich lopend van scène naar scène verplaatst. Houd er dus rekening mee dat je niet de volledige voorstelling zit.