Graetheidecomité zet vraagtekens bij onderzoek BCI betreffende Lexhy

09 mei 2017, 20:56 Nieuws
lexhy stadspartij
In mei vorig jaar kwam Chemelot met ambitieuze plannen voor een groei van de Campus met 1400 tot 2700 mensen in 2025. Voor die uitbreiding zou de Chemelot Campus 7,4 tot 13,2 hectare grond op de Lexhy (ten noorden van de Urmonderbaan) nodig kunnen hebben.
De provincie en de gemeente Sittard-Geleen gaven onderzoeksbureau BCI (Buck Consultants International) de opdracht om dit te controleren en uit te werken. In april kwam BCI met de conclusie dat tussen 10,5 en 35 hectare op de Lexhy nodig zou zijn. Hier moeten dan pilot-plants (kleine proeffabriekjes) en kleine productie-plants gebouwd worden.
Het Graetheidecomité heeft de berekeningen bestudeerd en komt tot andere conclusies.
Op de Chemlot Campus zijn de laatste jaren 2 pilot-plants gebouwd, elk met een grondoppervlak van 500 m2. Met infrastructuur en groenvoorziening samen schat het Graetheidecomité dat in op 1000 m2 per proefffabriek. Uitgaande van die 10,5 tot 35 hectare uit het rapport van BCI zouden er de komende tien jaar tussen de 100 en 350 proeffabrieken en kleine productiefabrieken worden neergezet.
"Dit is natuurlijk een belachelijk hoog aantal," zegt het Graetheidecomité. "We hebben dat in de laatste vergadering met provincie, gemeente en Chemelot en BCI ook gezegd en we hebben hen hierover een brief geschreven. In die brief laten we zien dat onze berekening aantallen oplevert die meer dan 10 keer kleiner zijn dan die van BCI. BCI gaat er onder andere van uit dat pilot-plants altijd maar één verdieping hebben, terwijl er in Delft bijvoorbeeld een staat van 5 verdiepingen. Een gesprek dat het Graetheidecomité hierover had met BCI, de provincie en de gemeente heeft niet tot andere inzichten bij BCI geleid. Volgens ons kan de verwachte uitbreiding nog op de huidige Campus. Daar is nog 12 hectare beschikbaar. De noodzaak voor uitbreiding op de Lexhy is in het geheel niet aangetoond."