Gratis kleding voor het klimaat

15 apr , 12:00 Nieuws
xr img gf2
Extinction Rebellion (XR) heeft afgelopen weekend onder meer in Sittard actiegevoerd bij H&M tegen Fast Fashion
Dit weekend heeft XR in de rekken van H&M Sittard gratis tweedehands kleding opgehangen. Dat gebeurde ook in kledingwinkels in Assen en Den Haag.
De gratis kledingstukken waren te herkennen aan geel gekleurde labels met de tekst ‘Neem mij mee!’ Andere kledingstukken werden voorzien van roze labels met een korte tekst over de impact van de mode-industrie. “Die stoot op jaarbasis net zoveel broeikasgassen uit als de hele Europese Unie en draagt flink bij aan de opwarming van de aarde. Daarnaast zijn dwangarbeid en milieuvervuiling nog altijd aan de orde van de dag in deze branche”, aldus XR
In Sittard hingen rebellen van Extinction Rebellion Limburg de gratis kleding in de rekken.
“Leuk en voor nop - en véél duurzamer dan de nieuwste collecties fast fashion.”
Met hun actie willen ze niet alleen kleding een tweede leven geven; ze geven de klanten van de modeketens ook graag iets mee om over na te denken. Want hun koopgedrag en winkelkeuze doen ertoe.
Personeel van modeketens is verplicht om de gratis kleding weg te gooien. “Als het niet van ons is mogen we het niet verkopen,” zegt een bedrijfsleider.
Volgens XR belandt maar liefst 85% van de kleren die wereldwijd gemaakt worden binnen het jaar op een vuilnisbelt – een groot deel onverkocht en nooit gedragen.
Dat is nou niet echt duurzaam te noemen.
xr img gf6