Grensregio Compact #12: van controlevrees tot Vlaamse vispret

22 sep , 12:00 Nieuws
grensregio compact 12 marcel boreas
Marcel Boreas - Elk weekeinde vat deze site het meest opvallende nieuws van de afgelopen week uit de grensstreek samen, en focust daarbij vooral op de binding met onze regio.
Vlamingen spreken van: een olifant die een muis baarde. Na alle verbale dramatiek rond de aangekondigde Duitse grenscontroles blijkt de controlesoep vooralsnog niet zo heet gegeten te worden als ze werd opgediend. Aan de grensovergangen bij Roermond, Vlodrop en Nieuwstadt was het afgelopen week “business as usual”, geen spoor te zien van controles. Dat kan echter nog veranderen, want bij steekproeven weet je het van tevoren natuurlijk nooit.
De aankondiging van de Duitse grenscontroles was overigens als een steen die in het water plonste. In de rimpeling ervan verklaarde ook de Nederlandse regering wel heil te zien in grenscontroles, hetgeen prompt leidde tot boze reacties van burgemeesters in Belgische grensgemeenten zoals Maaseik en Lanaken. Dat het in coronatijd juist de Belgen waren die zelfs fysieke grensblokkades opwierpen, daar wordt men in Belgenland liever niet aan herinnerd.
In een auto in Maarheeze werd vorig weekeinde het naar verluidt flink toegetakelde lijk van een 57-jarige Nederlandse man uit Neeroeteren ontdekt. Al snel leidde het spoor naar een parenclub in Aldeneik waar de man regelmatig kwam. Enkele dagen later werden de uitbaters van de club, een Nederlands koppelzijnde een 51-jarige man en zijn 33-jarige vrouw aangehouden. Over het motief voor de moord wordt in de Belgische pers druk gespeculeerd.
Een 56-jarige vrouw uit Maaseik is tot 4 jaar cel veroordeeld nadat ze in een dronken bui twee keer op haar man instak. De echtgenoot overleefde de aanval, maar verbleef wel een weekje in het ziekenhuis. Het koppel, 34 jaar getrouwd is nog steeds samen. *** Dancing “The Holzhacker”, vroeger “Zum Holzhackerbuam” tussen Elen en Maaseik gaat na ruim 50 jaar dicht. Het pand wordt gesloopt. In de dancing werden gaandeweg vele koppels gevormd.
Zoals eerder al aangekondigd werd in de gemeenteraad van Selfkant afgelopen week weer druk gedebatteerd over windmolens. En ja, de plannen voor turbines richting Susteren lijken van tafel, maar die tussen Havert en Koningsbosch (nog) niet. Overigens blijkt in veel gebieden van het Regierungsbezirk Köln aanvullende windmolenbouw niet goed mogelijk, zoals in Kreis Heinsberg. Dat komt met name door de vele luchtvaartroutes in het gebied.
Flink wat groen en innovatief bedrijfsnieuws deze week: In Dilsen-Stokkem opent steenfabriek Vandersanden een productielijn voor gevelstenen die CO2 opnemen. Greenyard (Noliko) in Bree investeert miljoenen in een fabriek voor groenten in karton, en ook de Duitsers laten zich niet onbetuigd, Kreis Heinsberg wordt een hotspot voor groene waterstof. In Oberbruch ging in dat kader deze week de schop de grond in voor de realisatie van een tankstation.
Heel wat doorgaande wegen aan Belgische zijde kennen nog steeds geen vrijliggend fietspad. Toch investeren de Belgen behoorlijk in fietsvoorzieningen, en als het kan graag toeristisch. En dat levert best wat op. Het “Fietsparadijs Limburg” staat stevig op de kaart. De nieuwste, spectaculaire attractie ligt in Dilsen-Stokkem. Via een pontonbrug van zo’n 400 meter kun je over het water fietsen tussen de mijnterrils. Vorig weekeinde liep het meteen storm.
Het was feest afgelopen week bij de stichting “Grenze(n)lo(o)s”. Die bestaat 5 jaar en zet zich in om de band tussen de beide buurgemeenten Beesel en het Duitse Brüggen te versterken. *** Duitsers zijn trots op hun meest westelijke punt in SelfkantBelgen mogen straks trots zijn op het noordelijkste kunstwerk van het land, gesitueerd aan de Maas in Kessenich. Een sculptuur, zijnde een soort “Moeder Maas”. Te zien vermoedelijk vanaf eind dit jaar.
En als we het over de Maas hebben ronden we ook af aan het water, want het Solinger Tageblatt toonde zich afgelopen week bijzonder lovend over de Maasplassen bij Roermond. *** En dit is geen visserslatijn, een sportvisser uit Dilsen-Stokkem ging de uitdaging aan om maar liefst 60 uur te vissen, en de man hield vol. Het leverde hem 154 vissen op, maar omgekeerd bleek ook hij een ideale prooi… en wel voor muggen! Vissen, je steekt er echt iets van op!