Grensregio Compact #15: van een kale ziekenhuisvlakte tot heel veel politienieuws:

13 okt , 12:00 Nieuws
bouwplaats marcel boreas
© Marcel Boreas
Marcel Boreas - Elk weekeinde vat deze site de meest opvallende zaken van de afgelopen week uit de grensstreek samen, en focust daarbij vooral op de binding met onze regio.
  • Twee zware ongelukken vorig weekeinde. In Rotem-Dilsen en bij Saeffelen-Selfkant raakte een auto van de weg. De gevolgen: In Rotem overleden twee mannen van 28 en 32. In Saeffelen vielen twee zwaargewonden *** In de moordzaak rond een Nederbelg wiens lijk in Maarheeze werd gevonden is een derde verdachte aangehouden. Het gaat om de ex van een van de uitbaters van een club in Maaseik, de mogelijke moordlocatie.
  • Een in 1991 gevonden schedel in Maasmechelen is van de in 1990 op 19-jarige verdwenen Angelique Hendrix uit Stein. Een DNA-match zorgde voor de doorbraak. Haar dood is nog altijd met raadsels omgeven. *** In een zorgcentrum in Schwalmtal heeft een 83-jarige bewoonster met een glazen fles ingeslagen op een 71-jarige medebewoonster. De politie onderzoekt het als ”Tötungsdelikt”. Het slachtoffer ligt in het ziekenhuis.
  • De krant Rheinische Post schrijft dat afgelopen jaar meer dan 600 mensen, vooral vrouwen, in Kreis Heinsberg slachtoffer werden van huiselijk geweld. Een derde van alle Duitse vrouwen krijgt er ooit mee te maken.*** Russische cybercriminelen hebben het afgelopen week gemunt op de websites van Belgische overheden. In de grensregio kregen onder andere de sites van de gemeenten Hamont-Achel en Kinrooi ermee te kampen.
  • Maaseik is er klaar mee, en voert een nultolerantie in voor overlast in het centrum. De afgelopen weken kreeg de politie heel wat meldingen van incidenten, waaronder vandalisme en een vechtpartij.*** En in hetzelfde Maaseik speelt een probleem dat ze ook in Nederland en Duitsland kennen: er is een nepagent actief die mensen via de telefoon probeert op te lichten. De echte politie waarschuwt nogmaals om er niet in te tuinen.
  • De politie in de grensregio werkt steeds meer samen. Zo was er in Susteren een verkeerscontrole met Belgische inbreng. Aan de grens bij Selfkant controleerden Duitse en Nederlandse politie samen, resultaat: 3 aanhoudingen. *** Opgelet voor wie die na 1 januari in België met drank (vanaf 1,2 promille) of drugs wordt aangehouden. Hij/zij dient onmiddellijk 1.260 euro als borg te betalen. Niet betalen betekent de auto inleveren.
  • Het aangekondigde Vlaamse wegenvignet roept flink verzet op. De provincie Zeeland wil samen met Brabant en Limburg ertegen protesteren. De Vlaamse bouwsector vreest extra kosten voor hun buitenlandse werknemers. *** De luchtmachtbasis Kleine Brogel oefent vanaf maandag twee weken lang de nucleaire capaciteit. NAVO-baas Mark Rutte maakte dat bekend. Aan Nederlandse zijde levert ook de basis Volkel een bijdrage.
  • Een Zweeds ingenieursbureau ontwerpt het Nederlandse megabatterijenpark in Dilsen-Stokkem. Met 700 MW het grootste van continentaal Europa. Het park komt op de plek van de voormalige zinkfabriek. *** De sloopwerkzaamheden van het oude ziekenhuis van Maaseik zijn nagenoeg voltooid (foto). Nog dit jaar wordt een aannemer aangeduid en start de aanleg van een park. Hiermee volgt Maaseik het voorbeeld van Sittard.
  • De dierenasielen in Belgisch Limburg krijgen steeds vaker te maken met agressieve honden. Dat meldt de openbare omroep VRT. Het gaat daarbij in toenemende mate om achtergelaten dieren, die ofwel angstig zijn, ofwel vol frustratie zitten. Het probleem begint vaak al bij de opvoeding. Het gedrag van de dieren heeft er in Kinrooi toe geleid dat de uitbaatster van het asiel ermee stopt. Zij werd onlangs door een hond zwaar toegetakeld.
  • Wie wel eens boodschappen doet in Selfkant, kent wellicht TEDi, een Duitse budgetstore met veel artikelen voor 1 euro. Eind deze maand opent de keten ook een zaak in Maaseik, namelijk op Kloosterbempden. Het is de vijfde vestiging in Belgisch Limburg. Tot 2017 had TEDi ook een aantal vestigingen in Nederland, maar die waren nooit rendabel. De zaken sloten of werden een KiK-vestiging, een keten van dezelfde eigenaar als TEDi.
  • Een 26-jarige apothekersdochter uit Geilenkirchen heeft de apotheek in Tudderen-Selfkant overgenomen. De helft van de klanten komt er uit Nederland. “Die taal wil ik zo snel mogelijk leren”, sprak ze in de pers. *** Een opmerkelijk beeld vorig weekeinde in Rheydt, deel van Mönchengladbach. Maar liefst 60 carnavalswagens trokken er door de straten. De reden: Er is een nieuwe optochthal en de wagens moesten daarom verhuizen.