Marcel Boreas - Elk weekeinde vat deze site het meest opvallende nieuws van de afgelopen week uit de grensstreek samen, en focust daarbij vooral op de binding met onze regio.
De ombouw van de luchtmachtbasis van Kleine Brogel bij Peer heeft twee fracties in de Weerter politiek doen opschrikken. De F16 maakt er tegen 2027 plaats voor de F35, de Joint Strike Fighter. Net als in Peer bestaat de vrees voor meer lawaaioverlast, en dus wil men overleg met de Belgen. Volgens een commandant maken de nieuwe toestellen inderdaad meer lawaai, maar wordt er ook meer op de simulator gevlogen, waardoor onder de streep de overlast daalt.
De skyline van
Maaseik verandert. Bijvoorbeeld vanwege de nieuwe Pater Sangersbrug, maar ook door een nieuwe woontoren. Na 23 jaar is de komst ervan definitief nu een milieukoepel door geldgebrek stopt met procederen ertegen. “Het is de enige plek in het gebied tussen
Maasbracht en
Maastricht waar je nog aan de oever van de Maas mag bouwen”, zegt de investeerder. En precies dat stoort de milieuclub, die de
Belgische overheid incorrect beleid verwijt.
Doorgaans bericht de politie hoeveel criminaliteit er heeft plaatsgevonden, maar qua inbraken stonden ze vorige week in het Kreis Heinsberg helemaal droog. “0 stuks”, dat was sinds politieheugenis niet meer voorgekomen, en dat mag wel eens in de pers. In andere regio’s was er echter geen sprake van een criminele zomerstop. In Neeroeteren werden twee Nederlanders van 26 en 32 plus een Maaseikenaar aangehouden voor het runnen van een drugslab.
Sittard-Geleen is net als Echt-Susteren een gemeente met een dubbele landsgrens, en dus lijkt het Sittard-Geleen logisch om inwoners te informeren over alarmprocedures bij de buren in geval van calamiteiten. Zo kennen de Duitsers een gelijkaardig sirenesysteem als in Nederland, maar functioneert het net iets anders. Ook is er een app. De Belgen hebben met name een systeem voor mobiele telefoons. De hulpdiensten rijden er soms ook rond met luidsprekers.
Wat hebben voetbalclubs Fortuna Sittard (foto) en KAS Eupen uit Duitstalig België met elkaar gemeen? Volgens enkele kranten is dat het feit dat je er binnen kunt wandelen middels een simpele scan van je handpalm. Beide clubs maken daarbij gebruik van technologie van het Hasseltse techbedrijf Perfect ID. Het systeem gaat aan via het aderpatroon in je handpalm en een scanner feilloos na of jij het wel bent. Technologie van de toekomst zonder smartphone.
En nog zo’n vraag, wat bindt
Susteren en
Hasselt? Antwoord: ze kennen allebei een traditie van zevenjaarlijkse religieuze feesten. In Susteren heet dat net als in
Maastricht en
Aken/Kornelimünster de Heiligdomsvaart, in
Tongeren hebben ze de Kroningsfeesten, en in Hasselt de Virga Jesse Feesten. Van 11 tot 25 augustus is het de beurt aan Hasselt, met processies, concerten en tal van andere evenementen. Met daarbij ook een vertegenwoordiging uit Susteren.