Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat het zuiden van Limburg bevrijd werd. Op 19 september bereikten de Amerikaanse troepen
Grevenbicht. Precies tachtig jaar later - op donderdag 19 september 2024 - verzorgt historicus Frank Ruber een lezing over de Tweede Wereldoorlog in Grevenbicht.
Na de invasie van de geallieerde troepen in Normandië op 6 juni 1944 begon de opmars richting Duitsland. Op 12 september bereikten de Amerikanen de Nederlandse grens bij Mesch en binnen een week lukte het hun de Duitse bezetters te verdrijven uit het grootste deel van Zuid-Limburg. Op 19 september verschenen enkele Amerikaanse Jeeps in Grevenbicht. Het dorp zou drie maanden frontgebied blijven.
In de presentatie komt het leven voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in Grevenbicht aan bod. Een verhaal over de aantrekkingskracht van de NSB, inkwartiering van Nederlandse militairen, gevechten aan het Julianakanaal, granaten vanuit België, neergeschoten bommenwerpers, de moord op joodse dorpsgenoten, verzetshelden in de Berghaven en de komst van de bevrijders op 19 september.
De presentatie over Grevenbicht in de Tweede Wereldoorlog vindt plaats op de Beegse Bevrijdingsdag 19 september om 19:30 uur in het Podiumkerkje aan de Heilig Kruisstraat 30 in Grevenbicht.
Aanmelden voor de presentatie kan via
de website van het Podiumkerkje of via de mail
[email protected] met vermelding van het aantal personen en Beeg 80 jaar bevrijd.
De entree is vrij, maar een vrije bijdrage wordt vanzelfsprekend op prijs gesteld.