Watersley Sports & Talentpark in Sittard wordt uitgebreid met een voedselvoorziening met gezonde en duurzame voedingsmiddelen.
Zowel de gemeente Sittard-Geleen als de Provincie Limburg en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling dragen financieel bij middels een subsidie uit het programma LEADER Zuid-Limburg. De werkzaamheden zijn begonnen op maandag 2 mei 2022.
Watersley Sports & Talentpark is een campus waar jonge (top)sporters uit binnen- en buitenland wonen, trainen, eten en hun vrije tijd doorbrengen. Op het gebied van voeding is de campus hard op weg om helemaal zelfvoorzienend te worden. Het park gaat zelf voedsel verbouwen voor sporters en mensen uit de omgeving, als onderdeel van een sociaal-maatschappelijk project.
"We hebben ongeveer zeven hectare gereserveerd voor het verbouwen van voedsel", vertelt projectleider Jeroen Niessen. "Daarop gaan we bijna alles zelf verbouwen: van granen tot fruit en van kruiden tot groenten. Dat doen we op een natuur-inclusieve manier. Er komen een moestuin, een kas en een ren met kippen die zorgen voor eieren. Verder planten we boomgaarden met fruit- en notenbomen. We kiezen voor unieke voeding die goed is voor sporters, bijvoorbeeld de glutenvrije graansoort teff. Pasta en brood maken we zelf, met graan van ons eigen terrein."
"We starten met het in ere herstellen van de kloostertuin. De geschiedenis van het terrein speelt een grote rol in het project. Samen met onder andere Vereniging Sittards Verleden is uitgebreid onderzoek gedaan naar die geschiedenis. In de vorige eeuwen werd al voedsel verbouwd in de voortuin van het klooster en bereid in de ruimte die nu ook functioneert als onze keuken. Zo behouden we de rijke geschiedenis van Watersley en geven we het terrein ons eigen, moderne jasje."
"De oogst uit onder andere de kloostertuin is bedoeld voor onze sporters, maar ook voor mensen uit de buurt. In het oude klooster komt een proeflokaal, waar we voor mensen koken. Via een groenteboer met wie we samenwerken komen onze producten op de Sittardse markt te liggen. En als er genoeg voedsel is, gaan we dat ook naar de ouderenzorg brengen. Voeding die gezond is voor de sporter, is ook gezond voor senioren, omdat ze boordevol voedingsstoffen zit."
Op de campus werken jongeren met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. De voedselvoorziening krijgt een plek binnen hun leer- en ontwikkeltraject. Samen met Watersley, de begeleiders van Porthos Watersley en de lokale gemeenschap leren ze over voeding en het verbouwen daarvan.
Watersley Voedselvoorziening ontvangt circa € 110.000,- uit het subsidieprogramma LEADER Zuid-Limburg, waarvan de gemeente Sittard-Geleen er € 44.000 bijdraagt. Het voedselproject van Watersley past binnen de duurzaamheids- en gezondheidsdoelstellingen die zijn vastgelegd in de Toekomstvisie 2030 van de gemeente. Volgens verantwoordelijk wethouder Pieter Meekels zorgt dit initiatief voor de instandhouding van Watersley en het daarbij horende landgoed. LEADER Zuid-Limburg is een Europees subsidieprogramma dat de leefbaarheid en economie op het platteland ontwikkelt en versterkt. De Europese Unie, de Provincie Limburg en de Zuid-Limburgse gemeenten stellen hiervoor geld beschikbaar.
Dankzij LEADER zijn de afgelopen jaren ruim 20 projecten in Zuid-Limburg ontstaan. "Watersley Voedselvoorziening is het eerste project dat groen licht krijgt sinds de openstelling van de nieuwe subsidieperiode in juni 2021", vertelt Hub Meijers, voorzitter van de Lokale ActieGroep die de projectaanvragen beoordeelt. "In de komende maanden volgen naar verwachting nog zo'n tien nieuwe projecten. Momenteel werken we de plannen samen met de initiatiefnemers uit. Het ziet er veelbelovend uit. We verwachten dat aan de bestaande LEADER-projecten nog mooie initiatieven worden toegevoegd en dat we de huidige LEADER-periode eind 2022 succesvol kunnen afronden."
"Inmiddels zijn we ook voor de nieuwe periode van 2023-2027 de mogelijkheden van LEADER aan het verkennen. We hopen dat behalve Zuid-Limburg ook andere gebieden in Limburg de gelegenheid krijgen om mee te doen. Zo kunnen we samen nog meer projecten realiseren. Dat is immers waar we het voor doen, Limburg mooier maken voor de Limburgers. Dit wordt de komende maanden verder uitgewerkt”, eindigt gedeputeerde Lia Roefs.
Bron: Provincie Limburg