GroenLinks stapt uit werkgroep bestuurlijke huisvesting gemeente

13 dec 2017, 12:50 Nieuws
gemeentehuis in sittard 9 april 2016
Kim Schmitz, fractievoorzitter van de GroenLinks-fractie in de gemeenteraad van Sittard-Geleen, laat op de website van haar partij weten per direct uit de werkgroep bestuurlijke huisvesting te stappen.
De werkgroep is in het leven geroepen met het oog op de bestuurlijke (her)huisvestingsplannen van de gemeente. Volgens de plannen worden alle ambtenaren verplaatst naar (nieuwbouw) in Geleen en wordt het bestuurscentrum - de raadszaal en het College van B&W - gehuisvest in een monumentaal pand aan de Oude Markt.
GroenLinks stapt nu uit de werkgroep omdat de partij vindt dat de met de verhuizing geraamde kosten (ongeveer 8 miljoen euro) veel te duur is. De uitgaven zouden op zijn minst tot een aanzienlijke verbetering van de vergaderfaciliteiten moeten leiden en dat is volgens GroenLinks niet het geval.
"Het gebouw heeft echter heel wat minpunten," zegt Schmitz. "De monumentale status beperkt de mogelijkheden en keuzes. De oppervlakte is vrij beperkt. Bovendien straalt het gebouw absoluut niet de gewenste toegankelijkheid uit. Als klap op de vuurpijl blijkt er geen geld te zijn voor audiovisuele middelen zoals track-camera’s, microfoons, regieapparatuur, etc. in de commissiekamers en wordt er daarom voor uitstel van deze faciliteiten gepleit.
Voor de GroenLinks fractie is dit reden genoeg om per direct uit de werkgroep te stappen. Kim Schmitz: "Ik krijg het moreel niet meer voor elkaar aanwezig te zijn en onderdeel te zijn van dit belachelijk dure proces waarbij er bezuinigd wordt op essentiële zaken, maar wel naar aanvullend budget wordt gezocht voor de 3 ton dat het nieuwe meubilair in de raadszaal mag kosten. Wij waarschuwden in maart al voor te hoge uitgaven in tijden van schaarste."
Nu de gemeente vanwege een niet structureel sluitende meerjarenbegroting door de provincie onder preventief toezicht is gesteld, stelt GroenLinks voor de plannen voor huisvesting van het college in het Kloosterkwartier per direct te bevriezen.