Groenstroken in Geleen-Zuid worden bloemenweides

12 mrt 2022, 20:00 Nieuws
inzaaien bloemenstrook geleen zuid ivo goessens 4
Diverse groenstroken als Bloemenweide In Geleen-Zuid: zij dragen bij aan een groenere wijk, meer biodiversiteit én aan burgerparticipatie
In het kader van een groene wijk heeft het Wijkplatform Geleen-Zuid & de Kluis, ZOwonen en de gemeente Sittard-Geleen het idee omarmd om in de wijk een aantal bloemenweides aan te leggen. Dit gebeurde mede op initiatief van CDA-raadslid Marcel Mastenbroek.
Tuinen van Zuid coördineert de activiteiten en begeleidt het inzaaien. Attender Groen levert in het kader van NLdoet de professionele ondersteuning bij het zaaiklaar maken van de bloemenweides.
Bloemenweides zijn belangrijk voor onze insecten, allerlei vogels en zoogdieren. Bloeiende velden, waar vlinders rondfladderen en waar het gonst van de bijen, zijn plekken waar mensen blij van worden. Verander groenstroken in de wijk of van een particulier gazon of perkje in een bloemenweide! Goed voor bijen, vlinders en kleine beestjes, heerlijk om in te liggen, mooi om naar te kijken. En het scheelt je ook nog een hoop maaien.
Geleen-Zuid staat in het teken van meer groen in de wijk en burgerparticipatie. “Door het inzaaien en het beheren van deze perkjes (en wellicht volgend jaar een mooi bloemenlint) dragen wij bij aan burgerparticipatie, biodiversiteit en meer kleur in onze wijk. De bloemenweide heeft ook een educatieve functie. Vandaar dat wij blij zijn dat de scouting De Kluis en de basisschool De Reuzepas meedoen aan dit project.” Ook wordt aangesloten bij het project Vidar in de Wijk: verbinding én meedoen in de Wijk . Enkele medewerkers met groene vingers die tevens woonachtig zijn in de wijk doen eveneens mee.

Zaairondes

De eerste zaaironde vindt op 11 en 12 maart (tijdens NLdoet) plaats op gronden van ZOwonen. Tijdens de tweede zaaironde op 25 en 26 maart worden ook stroken van de gemeente ingezaaid. Tuinen van Zuid coördineert de activiteiten en selectie van de bloemenweides. De medewerkers van Attender Groen leveren (kosteloos) in het kader van NLdoet een maatschappelijke bijdrage door de grond zaaiklaar te maken. Om een goed beheer te kunnen voeren is de samenstelling van het zaadmengsel in nauw overleg met de gemeente en ZOwonen bepaald.
Vanochtend om 10:00 uur werd achter de flat aan de Wagenaarstraat de eerste strook ingezaaid.
inzaaien bloemenstrook geleen zuid ivo goessens 5
© Ivo Goessens - Double Eye Geleen