Groot onderhoud voor diverse fabrieken op Chemelot

15 aug 2020, 8:00 Nieuws
chemelot afa oci nitrogen limburgcrossborders
Chemelot maakte afgelopen week bekend dat bij een aantal fabrieken op het complex groot onderhoud wordt uitgevoerd.
Vrijdag werd daarvoor al een van de ammoniakfabrieken stilgelegd, wat gepaard kan gaan met licht- en geluidsoverlast door fakkelen. Ook de kunstmestfabrieken en een van de salpeterzuurfabrieken krijgen grote onderhoudsbeurt, in vaktermen aangeduid met Turn Around (TA).
Bij een TA worden de fabrieken van binnen en buiten geïnspecteerd en schoongemaakt. Waar nodig worden onderdelen gerepareerd, vernieuwd of verduurzaamd. Gedurende de onderhoudsstops kan mogelijk hinder ondervonden worden.
Klein onderhoud gebeurt continu, maar voor een 'grote beurt' en wettelijke verplichte inspecties wordt ook het binnenwerk van de fabrieken gecontroleerd. De bedrijven investeren daarmee in veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid.
Voor een onderhoudsstop moet een fabriek vanwege de veiligheid volledig worden stilgelegd. Om dat gecontroleerd te doen wordt er gefakkeld door middel van een fakkelsysteem. Eventueel is dan ook een bruine pluim zichtbaar. Dit kan mogelijk gepaard gaan met licht- en/of geluidsoverlast.
Als de onderhoudsbeurt is afgerond en de installatie volledig geïnspecteerd en goedgekeurd is, kan de fabriek weer worden opgestart. Ook in die fase wordt gefakkeld of is een bruine pluim zichtbaar.
De geplande onderhoudsstops nemen in totaal een aantal weken in beslag.
Eventuele vragen of klachten kunnen worden doorgegeven via het gratis Milieuklachtennummer 08000223363.