Grote opkomst infobijeenkomst Grevenbicht-Obbicht

17 mrt 2015, 8:27 Nieuws
oos hoes unilocatie info bijeenkomst 16 maart 2015
Sittard-Geleen.nieuws.nl
Maandagavond vond een informatiebijeenkomst plaats over de plannen rond de onderwijs- en sportvoorzieningen in het middengebied van Grevenbicht Obbicht.
In een afgeladen Oos Hoes presenteerde onderzoeksbureau BRO de onderzoeksresultaten.
Vanwege bevolkingskrimp in de regio daalt het aantal basisschoolleerlingen zodanig sterk dat de drie basisscholen in Obbicht en Grevenbicht zullen moeten fuseren. Ook sportverenigingen zien hun ledenaantallen teruglopen. Ook zij zullen moeten fuseren.
Uit onderzoeken is naar voren gekomen dat een gecombineerde sport- en schoolvoorziening in het middengebied tussen Grevenbicht en Obbicht de voorkeur geniet van alle partijen die bij die fusies betrokken zijn. De sportverenigingen en scholenkoepel Kindante staan achter de keuze voor een gecombineerde locatie in het middengebied.
Of die voorkeur kan worden gerealiseerd hangt af van een aantal zaken. Volgens het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) en de gemeentelijke structuurvisie kan er niet zonder meer worden gebouwd in een middengebied, behalve als daar zeer goede redenen voor zijn. Er is een goede onderbouwing nodig, waarbij zaken als Milieu Effect Rapportage, veiligheidsaspecten, zorg voor archeologie etc. gedegen aandacht moeten krijgen.
Verder moeten de plannen natuurlijk wel allemaal betaalbaar zijn. Naast de kosten van bouw en aanleg moet er rekening worden gehouden met de kosten van het vinden van een herbestemming voor de vrijvallende oude locaties. Ook het feit dat de grond, waarop de gecombineerde voorziening is voorzien, niet in eigendom van de gemeente is, speelt een rol. De kosten van de grondaankopen zijn vooraf moeilijk te voorspellen, evenals de bereidheid van de grondeigenaren om hun grond te verkopen aan de gemeente. Wellicht zijn er dan onteigeningsprocedures nodig.
Als duidelijk is om welke bedragen het uiteindelijk gaat zal de gemeenteraad het plan nog moeten goedkeuren.
De gemeente schat in dat, wanneer de gewenste locatie op alle genoemde punten haalbaar is, er een periode van drie tot vijf jaar zal zijn verstreken voordat er met de bouw begonnen kan worden.
Dinsdagavond vindt in Gemeenschapshuis Het Wapen van Limbricht nóg een informatiebijeenkomst plaats. Die gaat over sportvoorzieningen in het middengebied tussen Guttecoven, Einighausen en Limbricht. Die plannen staan helemaal los van die in Grevenbicht-Obbicht, maar er spelen min of meer dezelfde punten en overwegingen een rol.