Handhaving: samen sterk in het buitengebied

24 mei 2017, 16:00 Nieuws
burgemeester en boas op kollenberg
Om de samenwerking op gebieden van verschillende eigenaren te versterken heeft het college ingestemd met het 'samenwerkingsconvenant vereniging Natuurmonumenten met Gemeenten Limburg'.
De samenwerking beoogt een gedeelde verantwoordelijkheid, maar vooral optimale informatieuitwisseling tussen de buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) in de buitengebieden. Het is een initiatief van de gemeenten Brunssum, Landgraaf, Heerlen en de vereniging Natuurmonumenten.
Daarnaast blijft de samenwerking met de Groene Brigade van de provincie bestaan. Dat betekent dat drie partijen, namelijk natuurmonumenten, provincie en de gemeente zich bezighouden met toezicht houden in de buitengebieden.
"Klachten die af en toe de kop op steken in de buitengebieden gaan over onder meer loslopende honden, verontreiniging door honden, bescherming van bomen, verkeer in natuurgebieden, vuur stoken en(drugs)afval dumpen”, zegt burgemeester Sjraar Cox. "Met deze samenwerking is de verwachting dat wij de overlast kunnen terugdringen en dat de buitengebieden door de inwoners gebruikt kunnen worden waarvoor ze zijn bedoeld, namelijk ontspanning en recreatie".
Onlangs werd de handhaving al uitgebreid met één extra boa in het buitengebied. Om de werkzaamheden in de buitengebieden adequaat te kunnen doen is ook een 4wheel-drive voertuig aangeschaft.
Op de foto boven dit bericht: burgemeester Sjraar Cox samen met de boa's bij de nieuwe 4wheeldrive in buitengebied De Kollenberg.