Harmonie Sint Joseph uit Sittard met primeur in de Sint Rosaprocessie

26 aug 2022, 8:00 Nieuws
harmonie st joseph sittard sint rosaprocessie 2018
Aanstaande zondag 28 augustus zal Harmonie Sint Joseph uit Sittard uiteraard weer deelnemen aan de Sint Rosaprocessie, die vanaf 10:15 uur van de Sint Michielskerk naar de Sint Rosakapel op de Kollenberg trekt.
De leden van de harmonie, bestaande uit het A-orkest (o.l.v. dirigent Bjorn Bus), het Jeugdorkest (o.l.v. dirigent Roy Deuss) en slagwerkgroep SLASJ (o.l.v. Ronald Jaegers) zien er samen met de vaandel- en schellenboomdragers naar uit om na twee sobere Sint Rosavieringen weer op volle sterkte aan de opluistering van deze eeuwenoude processie bij te kunnen dragen.
Net als in voorgaande jaren voert de Harmonie tijdens de processie Spaanse Processiemarsen uit die al langer op het repertoire staan: Chimo, Isaias en Sisco; stuk voor stuk Spaanse processiemarsen, die worden gekenmerkt door symboliek en devotie die - in tegenstelling tot de meer ingetogen Franse processiemarsen - met een bepaalde bravoure worden gepresenteerd. Dit jaar staat ook een eigen nieuw arrangement op het processiemarsenprogramma: Santa Rosa de Lima.
De mars Santa Rosa de Lima is in opdracht van de harmonie gecomponeerd door de Spaanse componist Gaspar Angel Tortosa, met de typische klanken en kenmerken van de Spaanse processiemarsen. Maar wel met een geheel eigen lokale bijzonderheid. De componist heeft klanken van het Sint Rosalied en het Limburgse volkslied in het stuk verwerkt.
De nieuwe mars had tijdens de Sint Rosaprocessie van 2020 zijn primeur moeten beleven, maar in dat jaar trok alleen in alle vroegte en 'in het geheim' een zeer korte bidstoet naar de Kollenberg. De processie mocht dat jaar niet doorgaan in de gebruikelijke vorm vanwege de beperkende maatregelen in verband met de coronapandemie. En ook in 2021 verliep de processie stukken ingetogener dan Sittard gewend is. Maar dit jaar keert de processie tot opluchting van Sittard weer terug in haar gebruikelijke grootse vorm.
Na afloop van de processie speelt Harmonie Sint Joseph op de Markt bij de Sint Michielskerk nog een viertal straatmarsen.
Beluister in onderstaande video alvast de voor de harmonie geschreven processiemars Santa Rosa de Lima van Gaspar Angel Tortosa, uitgevoerd door Harmonie Sint Joseph uit Sittard o.l.v. Bjorn Bus