Harmonie St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven en Brassband Willebroek verzorgen Concert der Kampioenen

15 okt 2024, 16:00 Nieuws
harmonie st cecilia olv jos simons de fotovakvrouw
© De Fotovakvrouw

Op vrijdag 8 november 2024 komen twee wereldkampioenen symfonische blaasmuziek naar Kerkrade voor het Concert der Kampioenen.

Harmonie St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven en Brassband Willebroek, winnaars van het Wereld Muziek Concours 2022, verzorgen een gezamenlijk optreden in het Kerkraadse theater. Artistiek manager Björn Bus: "Dit is een unieke kans om de crème de la crème van de symfonische blaasmuziek samen op één avond te zien. Een traktatie voor de blaasmuziekliefhebber en de WMC-fan."

Reünie

Het Concert der Kampioenen is een traditie in wording: in 2019 en 2023 organiseerde het Wereld Muziek Concours (WMC) al een reünie voor de deelnemers die hoge ogen gooiden tijdens de wedstrijden. Het idee is dan ook om het een vast onderdeel van de WMC-programmering te laten worden. "Eigenlijk is het zonde dat dit soort fantastische orkesten maar één keer per vier jaar naar onze stad komt," vertelt Bus. "Bovendien zie je ze zelden in deze setting: samen op één avond. Het Concert der Kampioenen is voor ons een manier om deze toporkesten een podium te geven. Voor de WMC-liefhebber is het een kans om de magie van de afgelopen editie van WMC opnieuw te beleven. Ditmaal met een heel ander programma, inclusief enkele speciale premières en topsolisten."

St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven

St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven won tijdens het Wereld Muziek Concours in 2022 de kampioenstitel in de eerste divisie harmonie. Op 8 november openen zij de avond. Grevenbicht is een graag geziene muzikale gast in de regio, maar timmert ook daarbuiten stevig aan de weg. Vorig jaar stond het orkest nog op het podium van een uitverkocht Concertgebouw in Amsterdam. "Dat is een prestatie van formaat," vertelt Bus. "Als je daar wil spelen moet je echt iets bijzonders laten zien. En dat is ze gelukt. Grevenbicht is een harmonie met zelfvertrouwen, een club die stevig verankerd is in haar eigen omgeving, maar zichzelf ook daarbuiten laat zien."

Première

Het programma van het Limburgse orkest telt twee premières. Tijdens de eerste Nederlandse uitvoering van Concerto for Piccolo van componist Bart Watté krijgt Grevenbicht gezelschap van gerenommeerde piccolo- en fluitspeler Stefan van Koert. Het tweede stuk dat deze avond voor het eerst op Hollandse bodem wordt gespeeld, is Skriet van Wim Henderickx. De Vlaamse componist liet zich voor dit werk inspireren door het schilderij De Schreeuw ('skriet' betekent 'schreeuw') van de Noorse expressionist Edvard Munch.

Brassband Willebroek

Brassband Willebroek betreedt het podium van Theater Kerkrade na de pauze voor het tweede deel van dit kampioensprogramma. Willebroek won tijdens WMC 2017 de kampioenstitel in de hoogste divisie en deed dat in 2022 nogmaals. Een uitzonderlijke prestatie, want nooit eerder lukte het een brassband om haar titel te prolongeren. Verwonderlijk is het echter niet: Willebroek behoort al decennia tot de absolute top van de internationale brassbandwereld. Bus: "Het is iedere keer weer een belevenis om deze band live te horen spelen." (Lees verder onder de foto.)

k brassband willebroek c jan vivijs 23
Brassband Willebroek - Foto: © Jan Vivijs

Stonehenge

Op dit moment bereidt Willebroek zich voor op het Belgisch Nationaal Kampioenschap. Het verplichte werk van deze wedstrijd is The Lost Circle van Jan Van der Roost; een imposant stuk waarvoor de componist inspiratie putte uit Stonehenge. De compositie vertelt het verhaal van de stam die de massieve en loodzware stenen over de Preseli Hills zou hebben vervoerd naar Stonehenge. Een tocht van enkele honderden kilometers. The Lost Circle ging recent in première tijdens de British Open Brassband Kampioenschappen en is ook in Nederland en België te horen tijdens de nationale wedstrijden dit jaar.

Solist van dienst bij Willebroek is Althoornist Tim De Maeseneer. Hij speelt de hoofdrol tijdens Horngold, een compositie van Thierry Deleruyelle. De Maeseneer is professor voor saxhoorn aan het prestigieuze Lemmensinstituut in Leuven en is als solist over de hele wereld actief om zijn instrument te promoten.

Vooruitblik WMC 2026

Het Concert der Kampioenen is er volgens Bus ook om het publiek alvast warm te maken voor het aankomende Wereld Muziek Concours. De volgende editie staat gepland in 2026 en achter de schermen wordt er stevig gewerkt aan de voorbereiding. "Het aantal aanvragen van orkesten is zeer hoog," vertelt de artistiek manager. "We zien dat de schroom die er vorige keer was, toen corona nog speelde, volledig weg is. We hebben orkesten uit Azië, Nieuw-Zeeland, Australië, Europa en Amerika die staan te springen om mee te doen." Op korte termijn publiceert de WMC-organisatie de reglementen en wedstrijdschema's voor deelnemers.

Tickets

Kaarten voor het Concert der Kampioenen op 8 november zijn verkrijgbaar via wmc.nl en plt.nl.