Vastelaovend 2022: einde van een bijzondere carnaval komt in zicht

01 mrt 2022, 16:11 Nieuws
maske begrave mander
Het carnavalsseizoen 2021-2022 komt vandaag na een uiterst late start alweer ten einde.
De voorpret van het thema bedenken, wagen bouwen, pekskes maken, liedjes schrijven, de Elfde van de Elfde bleven afgelopen jaar voor de tweede keer helemaal uit. Niemand hield het eind januari nog voor mogelijk dat carnaval 2022 toch gevierd zou kunnen worden. En hoewel het feest eigenlijk nog maar amper is gestart is het vanavond ook alweer voorbij.
En dat feit wordt in Sittard en Geleen en in de kleine kernen overal op een geheel eigen wijze ‘verwerkt’. In Geleen pakken ze dat vrij ‘nuchter’ aan met de Sjleeting van de Vastelaovend. Daarbij wordt de Aafgebrende Gaaskaetel die aan het oude raadhuis hangt weer naar beneden gehaald en klinkt het signaal Tap Toe!
Veel emotioneler gaat het er in Sittard aan toe, waar Culturele Vereniging De Mander samen met Zitterd Same het masker van het balkon van De Kroon op de Markt naar beneden haalt om dat vervolgens met tranen trekkend ceremonieel symbolisch te begraven op het Kloosterplein.
In Grevenbicht wordt de carnaval dit jaar afgesloten met de verbranding van het (mond)masker. En op andere plekken drinken ze nog een laatste pint of twee, drie,...
In al die afscheidsceremonies zal de hoop doorklinken dat we een ‘normaal’ jaar tegemoet gaan, met een ‘normale’ aanloop naar een op een ‘normale wijze’ te vieren vastelaovend in 2023.
Maar wie kijkt naar wat er momenteel in de wereld gebeurt zal daar niet geheel gerust op zijn, ook als we niet meer door corona worden dwars gezeten.