Het is vandaag Werelddierendag

04 okt , 10:00 Nieuws
huisdierenzegening overhoven 2024
Vandaag is het naamfeest (de sterfdag) van de heilige Franciscus van Assisi, naar wie de kloosterorde der Franciscanen is genoemd.
Franciscus trok zich niet enkel het lot van arme mensen aan, maar had ook een grote liefde voor de natuur en dieren. Dieren moet net als mensen op compassie kunnen rekenen.
Franciscus overleed bijna 800 jaar geleden, in 1226. In 1228 werd hij door paus Gregorius IX heilig verklaard en sindsdien is hij de patroonheilige van de dieren.
Zo lang bestaat Werelddierendag overigens nog lang niet. Tijdens een internationaal congres van verenigingen voor de bescherming van dieren in 1929 werd besloten tot het invoeren van Werelddierendag. In Nederland werd deze dag voor het eerst gevierd in 1930.
Bij de H. Hartkerk in Overhoven vond afgelopen zondag in het kader van het naamfeest van de heilige een speciale familiemis plaats, waarin kinderen hun meegebrachte knuffels konden laten zegenen. Na afloop van de dienst verzamelden zich enkele tientallen mensen zich met hun huisdieren op het grasveldje naast de kerk voor de huisdierenzegening.
knuffeldierenzegening overhoven