Het is weer Sint Rosamaand in Sittard

01 aug 2023, 10:00 Nieuws
openluchtmis sint rosakapel 6 augustus 2019 3
De maand augustus is al eeuwenlang de maand waarin de verering van Sint Rosa van Lima een grote rol speelt in Sittard.
Op voordracht van de paters Dominicanen werd Rosa van Lima in 1669 uitgeroepen tot stadspatrones en beschermvrouw van de stad. Op haar voorspraak blijft Sittard gespaard voor een in de regio woedende dysenterie-epidemie. Daarop beloofde het stadsbestuur St.-Rosa voor eeuwig te eren met een jaarlijkse processie naar de Kollenberg, waar sinds 1675 de St.-Rosakapel staat.
Op de vier dinsdagen (1-8-15-22 augustus) voorafgaande aan de dag waarop de Sint Rosaprocessie vanaf de St.-Michielskerk naar de Kollenberg trekt vindt bij de St.-Rosakapel een openluchtmis plaats. Deze diensten beginnen altijd om 19:00 uur en zijn ook te volgen via een livestream op sintrosasittard.nl. Voorgangers zijn deken Rob Merkx en kapelaan José Hoyos. De diensten worden opgeluisterd door René Haustermans en de Philharmoniker.
Op dinsdag 15 augustus vindt tevens de kroedwösjzegening plaats. Verder staan de volgende vieringen op de agenda:
  • woensdag 23 augustus: kerkelijke feestdag H. Rosa van Lima met om 19:00 uur een heilige mis in de St.-Michielskerk.
  • zaterdag 26 augustus: begin van het jaarlijks St.-Rosafeest met om 18:00 uur een Pelgrimsmis in de St.-Michielskerk.
  • zondag 27 augustus: hoogfeest van St.-Rosa met om 09:30 uur ter ere van de H. Rosa een pontificale hoogmis met hulpbisschop monseigneur Everard de Jong in de St.-Michielskerk. Aansluitend trekt de St.-Rosaprocessie naar de St.-Rosakapel.
  • maandag 28 en dinsdag 29 augustus: eenvoudige bidprocessie om 09:30 uur vanuit de St.-Michielskerk naar de St.-Rosakapel, waar aansluitend om 10:00 uur de H.Mis plaatsvindt.
In de hele maand augustus is de St.-Rosakapel op zondagmiddagen opengesteld door het Kerkewachtgilde.