Het statiegeldspook sloeg weer toe

15 aug , 10:00 Nieuws
statiegeldspook
Sinds op plastic flesjes en drankblikjes statiegeld wordt geheven zie je meer rommel op straat rond afvalbakken.
De statiegeldregeling is vooral bedoeld om zwerfvuil tegen te gaan en om afval als grondstof te kunnen hergebruiken voor nieuwe producten. Omdat weggooien van een leeg flesje of blikje nu geld kost vinden zwerfvuilopruimers inderdaad minder lege blikjes en flesjes in de openbare ruimte. Maar een minder gewenst neveneffect is dat mensen die wat extra geld goed kunnen gebruiken afvalbakken binnenstebuiten keren op zoek naar statiegeldblikjes en -flesjes. Rommel waar geen statiegeld op zit blijft vaak naast de prullenbak op straat achter.
Om dit probleem op te lossen zijn diverse steden er al toe overgegaan om zogenaamde doneerringen aan afvalbakken te monteren, waarin mensen hun lege blikjes en flesjes kunnen achterlaten als kleine donatie, zodat er geen afvalbakken meer worden leeggeschept door mensen die dringend om geld verlegen zitten.
De raadsfractie van GroenLinks/PvdA heeft het college van B&W middels een brief gevraagd of men bereid is om een proef met doneerringen rond afvalbakken in de openbare ruimte te starten om zo de hoeveelheid afval die op straat belandt te helpen verminderen.