Historische verbindingsweg Wehrerweg op de schop

10 jul 2023, 12:00 Nieuws
wegversperring van putringen op de wehrerweg fotocollectie j wilms sittard
Voor het groot onderhoud van de wegen door de Gemeente Sittard-Geleen zijn de werkzaamheden aan de Wehrerweg in Sittard in volle gang.
Tijdens dit project wordt er in fases gewerkt. Dankzij het speurwerk Erfgoedcentrum De Domijnen hier meer informatie over de historie van deze straat.
De Wehrerweg is een onderdeel van een eeuwenoude oost-westverbinding tussen Antwerpen en Keulen, via Sittard. In de achttiende eeuw werd deze verbindingsweg rechtgetrokken en verhard. In het overzicht van wegen en voetpaden uit 1876 wordt de Wehrerweg beschreven als een kiezelweg vanaf de Putstraat in Sittard via Wehr naar Keulen, aangelegd en verbeterd in 1772. In 1876 was een deel van deze weg een limietweg, een grensweg, tussen de toenmalige gemeenten Sittard en Broeksittard.
Voor een goede aansluiting op een geplande rondweg (de latere President Kennedysingel) aan de oostzijde van de binnenstad van Sittard is de weg in een rechte lijn doorgetrokken richting centrum.
Dit nieuwe deel van de weg werd vanaf 1961 de Keulse Baan genoemd omdat het terrein dat dit nieuwe weggedeelte doorsneed al bekendstond als 'Aan de Keulse Baan'. In 1964 werd besloten om het deel van de Wehrerweg tussen het kruispunt met de Vrangendael en het kruispunt met de Bachstraat te vernoemen naar Winston Churchill, de Engelse premier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het laatste deel van de weg op Nederlands grondgebied behield de naam Wehrerweg.
Bronnen
  • Peter Schulpen, De aanleg van de Bergerweg: een bijdrage aan de historische geografie van Limburg, Historisch Jaarboek voor het Land van Zwentibold XXVI (Sittard 2005), p. 67-90.
  • Bestuursarchief Gemeente Sittard 1800-1914, Staat der wegen en openbare voetpaden, 1876.
  • Bestuursarchief Gemeente Sittard 1960-1981, voorlopig inventarisnummer 31.
  • Foto van wegversperring van putringen op de Wehrerweg: Fotocollectie J. Wilms, Sittard.