Hoe de straatnamen Ophoven en Overhoven tot stand kwamen

28 mrt 2023, 10:00 Nieuws
overhoven sittard 1969 j nohlmans
Momenteel voert de Gemeente Sittard-Geleen groot onderhoud uit aan diverse straten en wegen in Sittard-Geleen.
Daarbij komt ook de straat met de naam Overhoven aan de beurt. Erfgoedcentrum De Domijnen zocht uit hoe de straat aan de naam Overhoven kwam.
Omdat er vroeger in Sittard drie verschillende straten de Dorp(s)straat heetten, kwam het voor dat in de Dorpsstraat van Overhoven post werd bezorgd die bestemd was voor de gelijknamige straat in Ophoven of de Dorpstraat in Broeksittard en andersom.
Het buurtcomité van Overhoven stelde op 27 juni 1960 de gemeenteraad voor om de naam Dorpsstraat te wijzigen in Hoofdstraat. Vervolgens boog de straatnamencommisise zich hierover. Voor de Dorpsstraat in Ophoven werd de Ophovenerstraat een geschikte naam geacht, maar een gelijksoortige naam was voor Overhoven geen optie, omdat er al een Overhovenerstraat (vanaf de Steenweg richting Dorpsstraat Overhoven) was. Bovendien zouden Ophovenerstraat en Overhovenerstraat duiden op straten die naar Ophoven en Overhoven zouden leiden, terwijl beide straten juist de kern in hun wijk waren.
Omdat de Dorpsstraat in zowel Overhoven als Ophoven de kern van de later uitgegroeide wijk vormde, werden de straatnamen Overhoven en Ophoven voorgesteld. Voor Broeksittard werd de naam Dorpstraat gehandhaafd, omdat Broeksittard van oudsher een kerkdorp was. Op 21 september 1961 besloot de gemeenteraad om deze straatnamen te wijzigen.
Bronnen:
- 167 Bestuursarchief gemeente Sittard 1960-1981, inv. nr. 1354.
- bron afbeelding: 407 J. Nohlmans, Overhoven Sittard: fotocollectie (1969)