Hoe krijg je informatie bij een ramp in Duitsland of België?

09 aug , 14:00 Nieuws
alarmsirene 16 9
CC0
De gemeente Sittard-Geleen grenst zowel aan België als aan Duitsland. We brengen dan ook makkelijk even een bezoek aan onze ooster- of westerburen.
Maar weet u wat u moet doen bij een calamiteit als u in België of Duitsland verblijft? In Limburg klinkt het luchtalarm (het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem - WAS) als er gevaar dreigt. Je gaat dan naar binnen, sluit ramen en deuren, zet de ventilatie uit en volgt het nieuws. Maar hoe word je gewaarschuwd als je in Duitsland of België bent?

Duitsland

In Duitsland klinkt er een sirene als er gevaar dreigt. In tegenstelling tot in Nederland geven de Duitse sirenes óók aan wanneer het gevaar is geweken. Dat is een ander geluid dan bij het begin van het incident. Die waarschuwing duurt één minuut en heeft een stijgende en dalende, loeiende toon. Het geluidssignaal dat laat weten dat alles weer veilig is, duurt ook één minuut. Maar dan gebruikt de sirene de hele tijd dezelfde toon. In Limburgse grensgemeenten hoor je deze sirenes soms ook.
Duitsland kent ook de waarschuwingsapp NINA (Notfall-Informations- und Nachrichten-App). De app geeft pushnotificaties als je in de buurt bent van een gevaarlijk gebied. Soms worden er in Duitsland ook wagens met luidsprekers en informatieborden gebruikt.

België

In België hoor je geen sirene of ander geluid om je te waarschuwen voor gevaar. Belgische inwoners worden gewaarschuwd via een BE-Alert, het alarmeringssysteem van de overheid. Dit kun je vergelijken met NL-Alert. In een BE-Alert krijg je informatie over wat er is gebeurd en wat jij zelf kan doen om je in veiligheid te brengen. BE-Alert kan gericht alle mobiele telefoons in een bepaald gebied een tekstbericht sturen. Er is (tot nu toe) geen app-versie beschikbaar. Als het nodig is, rijden omroepwagens van de politie rond om mensen te laten weten dat ze binnen moeten blijven of juist hun huis moeten verlaten. Bij sommige industriegebieden waar wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen, staan speciale informatieborden. Tijdens een incident is op die borden het woord 'gevaar' te lezen.