Hoe sterk en veilig zijn de stapelwanden langs de beek in Sittard?

25 nov 2022, 20:00 Nieuws
stapelstenenwand molenweg 2
Onlangs is een deel van een stapelwand langs de Geleenbeek bij de Molenweg nabij De Vief Heringe in Sittard ingestort.
Eerder gebeurde dat al een kleine kilometer verderop langs de Cötelbeek bij Ophoven nadat een aantal stortbuien en hoogwater de stabiliteit van de wand hadden verzwakt. Over de kwaliteit van die wand bestonden overigens vooraf al twijfels. De wand was nog niet goedgekeurd door de opdrachtgevers (gemeente en Waterschap) en was dan ook nog niet opgeleverd door de aannemer.
Het instorten van de stapelwand bij Ophoven was aanleiding voor D66 om het College van B&W te vragen of de stapelwanden die in het vervolgtraject (langs de Parklaan) nog worden geplaatst aangepast moeten worden.
De stapelwanden werden op diverse plekken langs de beek aangelegd tijdens de uitvoering van project Corio Glana, waarbij de Geleenbeek tussen de Middenweg en de Molenweg en de Cötelbeek tussen Molenweg en Agricolastraat opnieuw werden ingericht. Ze zien er zonder meer fraai uit, maar door deze tweede instorting dringt zich een aantal vragen op met betrekking tot de veiligheid van de stapelwanden en of het nodig is om alle langs de beek geplaatste stapelwanden op deugdelijkheid te onderzoeken. Desgevraagd antwoordt bestuurder Josette van Wersch van Waterschap Limburg: “Op basis van de informatie die we nu hebben, is er geen reden om te twijfelen aan de veiligheid van de stapelmuren. Voor de zekerheid gaat het waterschap samen met de aannemer de komende twee weken alle stapelmuren inspecteren. Als uit de inspectie blijkt dat er eventuele aanpassingen of herstelwerkzaamheden moeten gebeuren, zal direct actie worden ondernomen en communiceren wij hierover.“