Hoe zeker is de toekomst voor de huurders van het Jochem Erenshoes?

14 dec 2020, 10:00 Nieuws
jochem erenshoes kloosterpelin sittard
Tijdens de raadsronde van woensdag 9 december werd het raadsvoorstel Uitwerkingsplan duurzame accommodaties in tweede termijn besproken.
Op 8 juli besloot de raad om het accommodatiebeleid aan te scherpen, maar tijdens de raadsronde werd duidelijk dat veel raadsfracties vragen hebben bij het door het College gepresenteerde Overzicht uitwerking duurzame accommodaties . Dat stuk blijkt nogal wat onduidelijkheid te scheppen en zorgt ervoor dat veel gebruikers van gemeentelijke accommodaties zich plotseling met een onzeker toekomstperspectief zien geconfronteerd.
Die gebruikers zijn vooral verenigingen. Veel verenigingen geven aan dat er met hen nog niet over de plannen werd gesproken.
Dat geldt niet voor de gebruikers van het Jochem Erenshoes op het Kloosterplein in Sittard. Die werden door de gemeente eind november uitgenodigd voor een online vergadering, die op woensdagmiddag 9 december, kort voor de raadsronde, plaatsvond. In die vergadering werd duidelijk gemaakt dat de gemeente de accommodatiesubsidie voor het gebruik van het Jochem Erenshoes wil afbouwen.
Het monumentale pand biedt onderkomen aan harmonie Sint Joseph (opgericht in 1899), Sittards Mannenkoor Si-Tard (opgericht in 1897) en de Marottekapel (1949) en wordt normaliter – als er geen pandemie heerst – intensief gebruikt.
De verenigingen repeteren er wekelijks. Het meest intensief wordt het pand gebruikt door de harmonie, voor repetities van het harmonieorkest, de jeugdorkesten en de drumband. Verder vinden in het lokaal muzieklessen plaats voor jonge muzikanten, nu muziekschool Artamuse heeft opgehouden te bestaan.
De harmonie is net als Marottekapel en mannenkoor Si-Tard al tientallen jaren huurder van het speciaal voor muziekverenigingen geaccommodeerde pand en betaalt jaarlijks 4000 euro aan huur aan de gemeente.
Een tiental jaren geleden gaf de gemeente de huurders te kennen dat er een marktconforme huur in de gemeentelijke boeken moest komen te staan. Die zou - volgens het document Overzicht uitwerking duurzame accommodaties - momenteel 57.000 euro moeten bedragen. Het grootste deel van dat bedrag - 34.000 euro - zou gelden voor het lokaal van de harmonie. De gemeente wil de verenigingslokalen niet meer subsidiëren vanwege ‘monofunctioneel gebruik’.
Secretaris Jo Schaekens van harmonie Sint Joseph: “We hebben in onze communicatie daarover naar de gemeente jarenlang consequent laten weten vast te zullen houden aan het oorspronkelijke huurcontract. De gemeente liet weten dat de aanpassing van de huurprijs financieel geen gevolgen zou hebben, omdat de het verschil van 30.000 euro in de vorm van een accommodatiesubsidie zou worden bijgepast.”
In de ogen van de verenigingen betreft het een papieren subsidie, enkel voor gemeentelijke boekhoudkundige doeleinden. Maar de door de gemeente uitgevoerde boekhoudkundige manoeuvre lijkt nu mogelijk heel vervelende gevolgen te gaan krijgen. Wanneer het afbouwen van de accommodatiesubsidie, zoals nu door de gemeente wordt voorgesteld, wordt vertaald in een verhoging van de huur naar het gestelde marktconforme niveau, dan betekent dat mogelijk het einde voor drie bloeiende verenigingen, waarvan er twee al ruim een eeuw bijdragen aan het lokale cultureel erfgoed en die alle drie ook van belang zijn voor de sociale cohesie in het Sittardse.
De huurders van het Jochem Erenshoes zeggen te hechten aan een goede verstandhouding met de gemeente. Ze begrijpen dat de gemeente het accommodatiebeleid tegen het licht moet houden, maar ze voelen zich na de online vergadering met de gemeente toch overvallen en zien zich plotsklaps geconfronteerd met een somber toekomstbeeld.
Voor de raadsfractie van de PvdA is de gang van zaken reden voor het stellen van vragen aan het College van B&W. Daarbij geeft de PvdA-fractie aan dat er in haar optiek geen sprake is van monofunctioneel gebruik van het Jochem Erenshoes. Er wordt immers niet door één, maar door drie muziekverenigingen gerepeteerd. Bovendien worden sinds de sluiting van Artamuse ook frequent muzieklessen gegeven in het lokaal van de harmonie. Verder vraagt de PvdA of is gekeken naar mogelijkheden om de accommodatie geschikt te maken voor het onderbrengen van andere activiteiten. De PvdA verwijst daarbij naar de seniorenactiviteiten die - nu nog - plaatsvinden in het voormalige politiebureau op de Kennedysingel, dat over niet al te lange tijd wordt gesloopt. De voorgenomen verhuizing ervan naar een gebouw op de Odasingel staat voor een bedrag van 1,9 miljoen euro op de gemeentelijke begroting.