Houd ratten buiten de deur!

15 mrt , 8:00 Nieuws
geen vogels en vissen voeren wegens ratten 1
De ratten komen weer uit het riool. Want het is buiten weer warmer dan in het riool. Dan neemt de overlast van ratten weer toe.
Het is in Nederland verboden om rattengif te gebruiken. De gemeente Sittard-Geleen geeft hier een aantal tips om overlast van ratten te voorkomen.

10 tips om overlast van ratten te voorkomen

  1. Maak kieren en gaten dicht
    Openingen in spouw- of buitenmuren mogen niet groter zijn dan een halve centimeter. Deze gaten kunt u dichtmaken met zogenaamde bijenbekjes. Die vindt u in de bouwmarkt. Grotere gaten die niet meer worden gebruikt, bijvoorbeeld voor de wasdroger, kunt u dichtmetselen of dichtmaken met kippengaas en purschuim. Gaten zijn namelijk toegangspoortjes voor muizen en ratten.
  2. Bewaar afval in goed afsluitbare afvalcontainers
    Huisvuil is een voedselbron voor ratten. Ze gebruiken dit bovendien om nestjes te bouwen. Bewaar afval in goed afsluitbare bakken, totdat u het afvoert en zorg dat uw afvalcontainers dicht zijn.
  3. Houd uw tuin opgeruimd
    Zo voorkomt u dat een rat voedsel vindt of een nestje maakt. Dat geldt ook in de schuur, de tuin en plaatsen waar u afval opslaat. Let ook op fruit onder de fruitbomen in uw tuin.
  4. Repareer een kapotte regenpijp
    Is de regenpijp kapot? Een normale regenpijp heeft een doorsnede van 80 mm. Daar loopt een rat met gemak doorheen, omdat hij grip heeft aan de wanden. Dus, hoe groter de doorsnede van de regenpijp hoe kleiner de kans dat een rat er doorheen kan lopen. Tip: plaats een metalen bladvanger op de regenpijp, zodat de rat niet in de pijp kan.
  5. Zet volle voerbakken voor huisdieren ‘s avonds niet buiten
  6. Pas op met vogels voeren, ratten eten mee
  7. Controleer uw riolering
    Heeft u een defecte riolering of defect afvoerputje? Herstel die met metalen materialen, voor extra stevigheid.
  8. Spoel geen etensresten door het riool
    Spoel geen voedsel of frituurolie of frituurvet door het toilet. Ratten leven van voedsel in het riool.
  9. Sluit oude leidingen en riolen af
    Als u gaat verbouwen, sluit dan oude leidingen en riolen goed af of verwijder ze. Zo geeft u ratten geen kans om uw huis binnen te dringen.
  10. Dode ratten moeten bij het restafval
    Gevangen dode ratten moeten in de restafvalcontainer. Gooi ze niet bij het GFT-afval, want een rat draagt ziektekiemen mee die na verwerking in het compost blijven zitten.

Bestrijding van plaagdieren

Hebben uw buren ook overlast van ratten, bespreek dan samen deze maatregelen. Heeft u hier hulp bij nodig? Schakel dan de plaagdierbestrijder van de gemeente in via telefoonnummer 14 046.