Huubkes Vlucht - uitgevoerd in Bibliotheek De Domijnen

06 sep , 10:00 Nieuws
weeshuis kollenberg
Een aantal jaar geleden is er een verhaal opgedoken dat zich afspeelde in de familie van schrijver Jos Bours en componist Arno Dieteren.
Jos en Arno zijn neven van elkaar, maar beiden wisten niets van de gebeurtenissen, die zich voor een groot deel in het Sittardse afspeelden. Het verhaal is schaamtevol verzwegen.
Het is 1924. Een tragisch ongeval in het Limburgse dorpje Douvergenhout heeft schokkende gevolgen voor Huubke, een jongetje van vier. Bij een brand verliest hij zijn moeder. Zijn vader kan de situatie met zeven kinderen niet aan en pleegt zelfmoord. Huubke en zijn broers en zussen worden weggestopt in kloosters bij Duitse zusters in de Kollenberg te Sittard en Duitse Franciscanerbroeders in Blijerheide. Tien jaar lang ondergaat hij daar een tiranniek bewind. Alleen een schoolmeester op de Sittardse stadsschool, die viool speelt, laat hem soms zijn vreugdeloze jeugd ontvluchten.
Later studeert een van zijn kinderen – toeval of niet - viool op het Conservatorium. Maar vlak voor haar afstuderen, blijken Hubs opgelopen jeugdtrauma’s bittere gevolgen te hebben voor vader en dochter.
Jos en Arno hebben deze waargebeurde feiten nu opnieuw verteld en verklankt in Huubkes Vlucht, een verzwegen familieverhaal. Op diverse plekken in Zuid Limburg wordt het dit najaar opgevoerd. En natuurlijk ook in Sittard en wel op zaterdagmiddag 26 oktober om 15:00 uur in Bibliotheek de Domijnen. De schrijver zelf leest dan het hele verhaal voor en de muziek wordt live gespeeld. Het is een opvoering van een uur. Daaraan vooraf gaat een inleiding van een kwartier over de historische achtergrond van de gebeurtenissen.
Wilt u hierbij aanwezig zijn? Reserveer dan via onderstaande link. De entree bedraagt 15 euro, leden van de bibliotheek betalen 12,50 euro.