Hypotheekrente loopt na maandenlange daling weer iets op

13 okt , 21:25 Nieuws
woning calculator hypotheekrente
© Freep!k
De daling van de hypotheekrente lijkt ten einde. De Hypotheekshop constateert dat meerdere aanbieders deze week hun tarieven weer hebben verhoogd, na een daling die sinds juni gaande was.
Reden voor de stijging is dat het voor geldverstrekkers duurder is geworden om zelf te lenen op de kapitaalmarkt, wat komt door de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve zijn rente voorlopig niet veel verder verlaagt.
Renteverlagingen van de centrale banken in Europa en de Verenigde Staten zorgden de afgelopen maanden voor lagere hypotheekrentes in Nederland. Het tarief voor een lening van tien jaar vast met NHG, de meest populaire rentevaste variant, ging in een jaar tijd met 1 procentpunt omlaag tot 3,6 procent. Daardoor staat deze rente nu weer op het lagere niveau van 2022, wat dit jaar nog niet was voorgekomen. De Hypotheekshop verwacht dat de rente de komende tijd rond dit niveau zal blijven.
Hypotheken met een kortere of variabele looptijd worden nog wel wat goedkoper. Dat komt doordat deze gekoppeld zijn aan de rente van de Europese Centrale Bank, die het afgelopen half jaar flink is gedaald.
"Dit is vooral gunstig voor doorstromers, die vaak gebruikmaken van een tijdelijke overbruggingsfinanciering. Deze rentes zijn inmiddels gedaald van gemiddeld bijna 6 procent naar onder de 5 procent, met mogelijk verdere dalingen in het vooruitzicht", aldus adviseur De Hypotheekshop.