Ie­der kind een fiets: do­neer je oude fiets

29 jan 2023, 17:10 Nieuws
fietsroute fietsen
CC0 via Pixabay

Een fiets is voor kinderen in Nederland belangrijk. Ze kunnen er mee naar school, vriendjes en de sportclub.

Opgroeiende kinderen hebben regelmatig een grotere fiets nodig. Ook blijkt dat volwassenen vaker voor de fiets kiezen als ze als kind ook veel gefietst hebben. De ANWB startte daarom het landelijke Kinderfietsenplan ‘Ieder kind een fiets’. Ook in Limburg zijn verschillende (sociale) werkplaatsen waar kinderfietsen worden opgeknapt aan de slag met dit project. Stichting Leergeld geeft de opgeknapte fietsen aan kinderen voor wie een eigen fiets niet vanzelfsprekend is. Op donderdag 26 januari werd de Limburgse aanpak gestart bij WerkvoorHeerlen.

Op donderdag 26 januari bracht gedeputeerde Ad Roest een bezoek aan de bovengrondse vakschool WerkvoorHeerlen. Oude kinderfietsen worden in deze werkplaats opgeknapt en beschikbaar gesteld aan kinderen die geen fiets hebben. Gedeputeerde Roest: ‘Fietsen geeft vrijheid. Kinderen kunnen met de fiets er op uit om onbezorgd te spelen, op latere leeftijd om ermee naar school te gaan en als volwassene naar het werk, vrienden of familie. We hopen met deze kick-off vandaag iedereen met een ongebruikte kinderfiets in de schuur te inspireren. Zo’n fiets is meer dan welkom bij een groeiende groep kinderen. Met dit project worden niet alleen kinderen geholpen maar ook de volwassenen die hier werken”

Operationeel directeur Gabriëlla Roffelsen licht toe dat er bij het opknappen van fietsen veel wordt geleerd. “Wij bieden praktijkleerroutes aan. Die zijn een belangrijke stap richting werk.” Provincie Limburg gaf daarom een subsidie van 65.000 euro aan Stichting Leergeld Limburg om ook in Midden- en Noord-Limburg twee werkplaatsen op te tuigen en het project uit te breiden.

Fietsen hard nodig

De vraag naar oude fietsen is momenteel groter dan het aanbod. Daarom heeft de provincie daarnaast 98 nieuwe fietsen gegeven aan Stichting Leergeld. Tiny Beenackers-Oomen is voorzitter van Stichting Leergeld Parkstad. “Wij kunnen deze 98 fietsen meteen doorgeven aan de gezinnen. Deze eenmalige donatie van nieuwe fietsen geeft tijdelijk lucht. Zo kunnen we met nieuwe energie weer door met onze kerntaak: het creëren van gelijke kansen. Het belangrijkste daarvoor is dat mensen in de schuur kijken of ze nog een oude fiets en liefst een kinderfiets hebben staan die wij mogen laten opknappen en doorgeven aan een kind. Dat is dan ook de oproep die wij vandaag doen!“

In Parkstad zijn naast de stichting WerkvoorHeerlen ook Betere Buren in Brunssum en de Kansenwinkel Re-cycle in Kerkrade hiermee bezig. Die samenwerking is van groot belang, vindt ook de Provincie Limburg.

In Limburg kun je een gedoneerde fiets een tweede leven geven door de fiets te brengen bij de fietsenwerkplaats van WerkvoorHeerlen, Betere Buren in Brunssum of de Kansenwinkel Re-Cycle in Kerkrade. En als u hem niet zelf kunt brengen, bel dan even met hen. Zij komen de fiets dan bij u thuis ophalen.

Vaker op de fiets

Fietsen is niet alleen voor kinderen belangrijk. Meer fietsen is voor veel Limburgers voordelig: meer beweging en minder brandstofverbruik. In Limburg fietsen minder inwoners dan in de rest van Nederland. Alleen daarom al is jong leren fietsen ook in Limburg van groot belang. De aandacht voor fietsende kinderen is dan ook onderdeel van de Provinciale ambitie om mensen in Limburg vaker te laten fietsen. Dat doen we bijvoorbeeld ook met het programma Doortrappen waar we ouderen leren hoe ze veilig kunnen blijven fietsen. Verkeersveiligheid is voor alle fietsers belangrijk. Daarom zijn bij de donatie van de 98 fietsen ook helmen gedoneerd.

Fietsen hard nodig

In 2022 zijn er 1.550 aanvragen voor een fiets toegewezen en er konden 906 kinderen voorzien worden van een opgeknapte fiets. Er zijn dus nog veel kinderen die een veilige, passende fiets nodig hebben. Stichting Leergeld organiseert samen met de werkplaatsen inzamelingsacties. Maar er is meer nodig. Daarom komt er in het voorjaar een campagne in samenwerking met de gemeenten en de ANWB om de Limburgers te overtuigen: Pak die ongebruikte fiets uit het schuurtje en breng hem naar een inzamellocatie.

Bron: Provincie Limburg