Innovatiesubsidies Limburg stimuleren maakindustrie én logistiek

09 dec 2016, 8:58 Nieuws
bank note 209104 1280 euro divers
De Provincie Limburg blijft ook de komende jaren via LIOF miljoenen aan innovatiesubsidies investeren in vernieuwende ondernemers. Niet alleen in de maakindustrie maar nu ook voor logistieke bedrijven.
Gedeputeerde Twan Beurskens van Economie en Kennisinfrastructuur maakte vandaag voor een gehoor van bijna 200 ondernemers in Kessel bekend dat Provincie en LIOF middels innovatiesubsidies twee stimuleringsprogramma's lanceren; LimburgMakers en LimburgLogistiek. Voor de komende drie jaar maakt de provincie in totaal € 8,5 miljoen vrij voor deze programma's.

Innovatiesubsidies LimburgMakers en LimburgLogistiek stimuleren ondernemers

Zeker tot 2019 wordt doorgegaan met het succesvolle programmaLimburgMakers. Dat programma bestaat al drie jaar. In die periode is € 6,9 miljoen aan subsidies verleend voor ruim 190 innovatieve ontwikkelingen. Dat bedrag werd meer dan verdrievoudigd tot € 23 miljoen door bijdragen van andere investeerders en van de bedrijven zelf. Deze succesvolle aanpak wordt nu ook in de logistieke sector uitgerold via het programmaLimburgLogistiekvoor de komende 4 jaar.
De Limburgse maakindustrie en logistiek behoren in Nederland en Europa door de continue innovaties al tot de top. "Prachtig," zegt gedeputeerde Beurskens. "Maar willen we haantje de voorste blijven dan zullen we er boven op moeten blijven zitten. We moeten blijven werken aan onze sterke positie in Nederland." Ruim 120.000 Limburgers verdienen direct of indirect hun brood in de maakindustrie en logistiek.
Er worden scherpe keuzes gemaakt voor een overheidsbijdrage. Robotica, automatisering, nieuwe materialen, ontsluiting van data, slimme diensten en goed management zijn benoemd als relevante innovatiethema's. Onderdeel van beide programma's is de samenwerking met de Limburgse kennis- en onderwijsinstellingen en uiteraard wordt nadrukkelijk gewerkt aan de cross-overs richting de Limburgse Brightlands campussen.
"Belangrijk is dat er netwerken van bedrijven ontstaan," zegt Beurskens. "Veel ondernemers weten vaak niet eens wat hun buurman doet. Daarom stimuleren we via de beide programma's ook het vormen van netwerken via gezamenlijke deelname aan workshops, events en beurzen."