Inspectie eist verbeteringen bij bevolkingsonderzoek borstkanker

17 jul , 17:15 Nieuws
onderzoek borstkanker mammoloog
De kwaliteit van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker staat onder druk. Daarvoor waarschuwt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
De medewerkers die het onderzoek uitvoeren, hebben te maken met hoge werkdruk en er is veel ziekteverzuim. “Medewerkers werken niet in een cultuur om veilig met elkaar te kunnen leren en reflecteren op wat er beter kan”, constateert de inspectie ook.
De kwaliteit van de onderzoeken is nu nog voldoende, zegt de inspectie, maar die kan “op termijn minder worden” door de problemen. De IGJ wil daarom binnen drie maanden horen wat de organisatie achter de onderzoeken, Bevolkingsonderzoek Nederland, doet om de situatie te verbeteren.
Vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen elke twee jaar een oproep voor het bevolkingsonderzoek. Daar wordt een mammogram gemaakt om afwijkende plekken in de borsten op te sporen. Als die worden gevonden, krijgen de vrouwen een doorverwijzing naar een ziekenhuis voor verder onderzoek. Ziekenhuizen delen de uitkomsten daarvan echter niet meer met het bevolkingsonderzoek. “Hierdoor weten screeningsradiologen niet of ze een vrouw terecht hebben doorverwezen of dat het vals alarm was. Zo kunnen ze er niet van leren.”
De inspectie is ook kritisch over het bestuur van Bevolkingsonderzoek Nederland, dat “zich onvoldoende bewust is van de dreiging” dat de kwaliteit achteruitgaat. Ook heeft het bestuur “te weinig zicht” op de risico’s en neemt het “te weinig passende maatregelen” om de kwaliteit van de bevolkingsonderzoeken te beschermen.
In het inspectierapport is ook een reactie van Bevolkingsonderzoek Nederland opgenomen. Daarin zegt de organisatie dat meerdere punten die de inspectie noemt “zijn opgelost of in een opgaande lijn bewegen”.