Ongeveer een op de tien basisscholen heeft al zeker tien jaar geen bezoek gekregen van de onderwijsinspectie.
Inspecteur-generaal Alida Oppers vertelde dat donderdag tijdens een hoorzitting met kritische Tweede Kamerleden. Die wilden weten waarom de inspectie de eerdere norm om elke vier jaar bij scholen langs te gaan jaren achtereen niet heeft gehaald, zoals het programma Nieuwsuur eind vorig jaar ontdekte. Diverse partijen vragen zich af of de inspectie nog wel een goed beeld heeft van hoe het er op scholen aan toegaat.
Oppers benadrukte dat de inspectie ook los van de bezoeken op locatie veel weet over de in totaal circa 6500 basisscholen in Nederland. "Dat een school niet is bezocht, wil niet zeggen dat we er niets over weten. We beoordelen van iedere school heel veel indicatoren, veertig in totaal", legde Oppers uit. Het gaat daarbij onder meer om onderwijsresultaten, veranderingen in het team, uitschrijvingen van leerlingen en meldingen die zijn gedaan. Op basis daarvan maakt de Inspectie van het Onderwijs een ranglijst. Naar de vijfhonderd scholen die op papier de hoogste risico's hebben, wordt vervolgens uitgebreider gekeken. Inspecteurs gaan dan ook met die scholen in gesprek over problemen en verbeteringen.
Volgens Oppers zijn dit soort risicogerichte bezoeken effectiever dan alle scholen eens in de vier jaar bezoeken, zoals tot 2021 in theorie had moeten gebeuren. "Iedere goede school die we bezoeken, gaat ten koste van bezoek aan een school waar risico's zijn", stelde de inspectiebaas.