Ivo Tillie opgestapt bij SP Sittard-Geleen, maar blijft in coalitie

28 mrt 2019, 17:00 Nieuws
ivo tillie en buitenkant raadszaal
Ivo Tillie is opgestapt als lid en fractievoorzitter van de SP-fractie in de gemeenteraad van Sittard-Geleen. Hij gaat verder als eenmansfractie, maar blijft deel uitmaken van de lokale raadscoalitie.
Tillie was sinds 2002 lid van de SP en was van 2006 tot 2010 raadslid voor die partij in de gemeenteraad van Maastricht. Na zijn verhuizing naar Geleen werd hij in Sittard-Geleen in 2012 actief als burgerlid en vanaf 2014 bekleedde hij een raadszetel voor die partij.
Gevraagd naar de reden voor het opstappen van Tillie laat hij weten zich niet meer thuis te voelen binnen de partij. Op een vraag waardoor dat komt antwoordt hij dat dit een interne kwestie is, waarop hij verder niet wil ingaan. Verder benadrukt hij dat de verstandhouding met de SP nog altijd goed is.
De SP rept zelf van een verrassing. “Er was, zowel binnen de fractie als binnen het bestuur, geen enkel teken dat dit er aan zat te komen.”
De coalitiepartijen gob, GroenLinks, DNA, VVD en PvdA laten middels een gezamenlijk persbericht weten van het opstappen van Tillie te hebben kennisgenomen en dit – net als Tillie zelf – te beschouwen als een interne kwestie binnen de SP afdeling Sittard-Geleen.
Ook de SP heeft besloten om in de persoon van Tom Baars als eenmansfractie deel te blijven uitmaken van de raad en coalitie. Dit betekent dat de coalitie verder uitvoering zal blijven geven aan het beleid vastgelegd in het in juni 2018 gesloten coalitieakkoord en de aanvullingen daarop die de raad op 20 december 2018 heeft vastgesteld.
De coalitie meldt in haar persbericht verder ervan uit te gaan dat er geen consequenties zijn voor wat betreft de steun voor de uitvoering van het coalitieakkoord. De coalitiepartijen zeggen vanaf de start van de coalitie goed en prettig samen te werken. "Er is ruimte voor afwijkende standpunten en bovenal wordt de samenwerking gezocht om tot een oplossing te komen. De coalitiepartijen hebben een coalitieakkoord gesloten dat op bredere steun in de raad kan rekenen dan alleen de coalitiepartijen. We blijven op volle kracht werken om de gemeente Sittard-Geleen de komende jaren duurzaam, sociaal en financieel gezond te maken en te houden. De coalitiepartijen zien de komende periode met vertrouwen tegemoet."