Jaar van de Mijnen bij omroep START

02 mei 2015, 20:03 Nieuws
staatsmijn maurits 2
Deze maand besteedt Streekomroep START zowel op radio als televisie aandacht aan het Jaar van de Mijnen.
De radiopresentatoren Emile Rutten en Marco Buijsers reserveren woensdag 13 mei (20:00-22:00 uur) ruimte voor de volgende onderwerpen: het wel en wee van muziekkorps St. Barbara in mijnwijk Sanderbout, de taal van de koempel, het project ‘Mijn Carboon’ tijdens Mama’s Pride, een educatief project voor basisscholen en de MP-feesten in het teken van de mijnen.
De uitzending komt tot stand door samenwerking tussen streekomroep START, Heemkundevereniging Geleen, Theater Karroessel en de werkgroep Vetkaol. Zaterdag 16 mei (14:00-16:00 uur) is de herhaling van deze uitzending.
Naast het feit dat meerdere programma’s bij START-radio in het teken staan van het Jaar van de Mijnen, zendt START-tv eendrieluik over de mijnenuit op 27, 28 en 29 mei.
Studenten van de opleiding Communication en Multimedia Design binnen Hogeschool Zuyd bereidden samen met vrijwilligers van streekomroep START, Heemkundevereniging Geleen, werkgroep Vetkaol en Theater Karroessel enkele reportages voor. Centraal staat het werk van de koempels in staatsmijn Maurits. Hierbij is gebruik gemaakt van unieke beelden. Daarnaast een interessante documentaire met de partners (‘Siboleense vrouwen’) van gastarbeiders, geregisseerd door Jos Prop en verhalen over het Gezellenhuis Lindenheuvel.