Jan Hungens: elf jaar dirigent van de Marottekapel

10 feb 2017, 9:00 Nieuws
z jan hungens 2 ak
De Marottekapel is de hofkapel van de Sittardse stadscarnavalsvereniging De Marotte. Zij verzorgt sinds de oprichting in 1949 voor de muzikale ondersteuning.
De Marottekapel onderscheidt zich van andere Sittardse muziekgezelschappen door het voornamelijk ten gehore brengen van Sittardse (carnavals)liedjes. Op deze manier draagt de Marottekapel dit muzikale erfgoed over van generatie op generatie.

Vrijersvoeten

Sinds 2006 staat Jan Hungens onafgebroken als dirigent voor dit muzikale gezelschap. Dit seizoen viert hij dan ook zijn elfjarige jubileum. Voordat hij echter als dirigent begon, maakte hij als trompettist al onderdeel uit van de Marottekapel. Jan Hungens: "Ik speelde destijds bij de Strabante, een muziekgezelschap uit Munstergeleen, en was betrokken bij de Aubel Band. Gezien mijn muzikale achtergrond en ervaring werd ik door de toenmalige opticien Jos Janssen gevraagd om uit te helpen bij de Marottekapel, omdat hun trompettist op vrijersvoeten was in Zuid-Duitsland". Na dit optreden bleef Jan onafgebroken betrokken bij de Marottekapel.

Mijn drijfveer is samen de Sittardse vastelaovesmuziek in stand houden

"Toen ik bij de Marottekapel kwam, werd deze geleid door Hugo Kamps. Samen met Peter Kunkels vormde hij echter ook een trompetduo, waardoor hij in de carnavalsperiode regelmatig afwezig was vanwege optredens", vertelt Jan over zijn beginperiode bij de Marottekapel. "Hugo vroeg me op een gegeven moment of ik de leiding van de repetities wilde overnemen tijdens de momenten dat hij afwezig was. Dat deed ik uiteraard en toen Hugo in 2006 definitief te kennen gaf te stoppen bij de Marottekapel, heb ik vanaf dat moment de muzikale leiding van hem overgenomen".
Jan is er trots op dat de Marottekapel zo veel Sittardse muziek in het repertoire heeft. "In mijn beginjaren speelden we liedjes afkomstig uit bijvoorbeeld Venlo of Maastricht. Inmiddels spelen we voornamelijk Sittardse carnavalsnummers. Ik stoor me dan ook soms aan de Sittardse kapellen die op het Tröötekonkoer Engelstalige top-40 muziek spelen. Laten we onze geboortestad trouw blijven en zo onze muzikale waarden in stand houden", houdt Jan een vurig pleidooi voor de carnavalsmuziek van eigen bodem.
Marottekapel

Hoogtepunten

In zijn 11-jarige periode als dirigent heeft Jan vele hoogtepunten met de Marottekapel mogen meemaken. Het begin van elk seizoen blijft voor Jan telkens weer een bijzondere periode. "De uitroepingszitting met de nieuwe Sjtadsprins, de installatiezitting en alles wat daarbij komt kijken, vind ik elk jaar weer mooi om mee te maken". Het absolute hoogtepunt vormt voor Jan echter de optredens tijdens ‘t Kanón van ’t Balkón als de Sittardse Markt vol staat met duizenden carnavalisten. "Dit jaar maken we voor de vierde keer onze opwachting. Bijzonder is ook dat we vocaal tijdens onze optredens op de Markt vergezeld worden door Sittardse zangers als Paul-Jean Jessen, Jan van Daal, Math Dirks, Ron Hunnekens of Fieny Moerskofski". De steun van deze Sittardse artiesten geeft de 75-jarige dirigent de drive om voorlopig nog even door te gaan. "Ik zal dit niet tot mijn 80e blijven doen, maar de stimulans om door te gaan, is voor mij het simpele feit dat de jongens die ik dirigeer samen met mij de Sittardse vastelaovesmuziek in stand houden".