Sittard-Geleen kreeg maandag bezoek van demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma. Samen met wethouder Verblakt (Inkomensondersteuning) woonde zij de theatervoorstelling 'omgaan met geld' bij, een voorstelling speciaal voor basisschoolleerlingen.
Maandag 27 maart startte de achtste editie van de Week van het Geld. Met theatervoorstellingen en gastlessen op scholen en vele andere activiteiten buiten de deur, leren kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs een week lang alles over omgaan met geld.
Wethouder Astrid Verblakt: "de Kinderombudsman gaf vorig jaar al aan: 'armoede voor kinderen nu, betekent heel vaak ook armoede in de toekomst'. Door jongeren bewust te maken dat verstandig omgaan met geld belangrijk is, voorkomen we een deel van de armoedeproblematiek in de toekomst".
In Sittard-Geleen is een breed programma opgesteld voor en tijdens de Week van het Geld. Op het Graaf Huyn College hebben leerlingen afgelopen kwartaal tijdens een Ontwerp & Onderzoekproject een gameconcept over omgaan met geld ontwikkeld. Het winnend concept Money Rules wordt nu verder uitgewerkt.
Op 23 maart hebben leerlingen van Da Capo het Stadsspel Young Cash Tour gedaan, waarbij ze via een soort speurtocht langs de Kredietbank, het Jongerenloket en Partners in Welzijn zijn gegaan om te leren hoe ze op een goede manier met geld en hun toekomst om moeten gaan.
Op maandag 27 maart was er voor basisschool Lahrhof, de Stadssjool en basisschool Baandert een speciale kindertheatervoorstelling over omgaan met geld.
De gemeente Sittard-Geleen voert een actief armoedebestrijdingsbeleid en werkt daarvoor onder meer nauw samen met de Kredietbank Limburg, Partners in Welzijn en het Jongerenloket Westelijke Mijnstreek om in een zo vroeg mogelijk stadium armoede te voorkomen en aan te pakken. Naast de mogelijkheden van een divers aantal voorzieningen op het gebied van bijzondere bijstand, de Voor Kidsregeling, het jeugdcultuur- en jeugdsportfonds, gaat het daarbij ook om creëren van bewustzijn en het opdoen van kennis over budgetteren, financiële risico's inschatten en sparen. Hierbij richt de gemeente zich ook op kinderen en jongeren. Door kinderen op jonge leeftijd te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Immers, jong geleerd is oud gedaan! De week van het Geld, een initiatief van het platform Wijzer in Geldzaken, sluit goed aan.
Kansen voor kinderen en jongeren vormt het centrale thema tijdens de netwerkbijeenkomst voor professionals en vrijwilligers waarmee de Week van het Geld op 31 maart wordt afgesloten. Tijdens deze bijeenkomst laten jongeren en professionals diverse initiatieven zien op het gebied van armoede-aanpak en preventie van schulden. Dit wordt in een samenhangende aanpak in Sittard-Geleen uitgevoerd. Via aansprekende presentaties en filmpjes wordt onder meer een korte terugblik gegeven van de verschillende activiteiten die in het kader van de Week van het Geld zijn georganiseerd.