Jeugdeducatiefonds in Sittard-Geleen

10 sep , 10:00 Nieuws
lege beurs portemonnee kleingeld
In Sittard-Geleen groeit één op de zeven kinderen op in een gezin met een laag inkomen.
Wanneer er weinig geld beschikbaar is in een gezin kan dit negatieve effecten met zich meebrengen. Denk aan stress, sociale uitsluiting en lagere schoolprestaties. De gemeente vindt het daarom belangrijk om aanvullend op het landelijk beleid in te zetten op:
  • kansengelijkheid,
  • talentontwikkeling,
  • het mogelijk maken van meedoen in onze samenleving.
Een van de vele partners waarmee de gemeente samenwerktom deze doelen te bereiken is het Jeugdeducatiefonds.

Het Jeugdeducatiefonds

Op het moment dat meer dan 30% van de leerlingen van een basisschool opgroeit in een gezin met een laag inkomen, kan deze school zich aanmelden bij het Jeugdeducatiefonds. Dit fonds zet zich in op het vergroten van ontwikkelkansen van kinderen. Dit doen ze samen met de school. Enkele voorbeelden:
  • Ze kopen educatieve spellen en materialen om sociale vaardigheden en executieve functies te verbeteren. 
  • Ze schaffen buitenspeelmaterialen aan, zoals doeltjes, ballen en een zandbak, om buiten spelen te stimuleren, ook na schooltijd. Dit helpt om motorische vaardigheden te ontwikkelen en de gezondheid te verbeteren.
  • Ze zetten een social media-expert in om met de groep de risico's van het gebruik van social media te bespreken.
  • Ze richten een kleine bank op school in waar kinderen kleding, voedsel, verzorgingsproducten en speelgoed kunnen krijgen. 
  • Ze leggen een voedselbos aan op school, zodat kinderen kunnen leren over voeding en zelf voedsel kunnen plukken en proeven.

Financiering

Met een subsidie van € 4.500 per school maakt de gemeente het mogelijk dat de scholen die hiervoor in aanmerking komen ruim € 12.500 aan producten en diensten kunnen afnemen bij het fonds. Om dit mogelijk te maken leveren ook (landelijke) fondsen en bedrijven een bijdrage aan het Jeugdeducatiefonds. Op dit moment zijn negen basisscholen in onze gemeente aangesloten bij het Jeugdeducatiefonds. Dit zijn alle basisscholen binnen onze gemeente die aan de criteria van het fonds voldoen.