Jongeren aangehouden voor opruiing na delen berichten op social media

27 jan 2021, 16:22 Nieuws
cellen gevangenis pi sittard
De politie heeft gisteren twee jongeren aangehouden op verdenking van opruiing, zo valt te lezen op Instagram.
De aanhouding kon plaatsvinden dankzij informatie en tips die de politie via allerlei kanalen binnenkreeg, waarin op verschillende plekken in het werkgebied van politie Echt tot rellen werd opgeroepen. Mensen meldden zich met tips op het politiebureau of ze stuurden links naar social mediakanalen en screenshots op en lieten weten waar de relschoppers hadden afgesproken. De politie is de melders zeer erkentelijk voor de aangedragen informatie, want die heeft de politie in veel gevallen geholpen om bijvoorbeeld ordeverstoringen te voorkomen.
De politie ontving informatie over winkels die geplunderd zouden worden, over geweld tegen de politie en over oproepen om vuurwerk en brandbommen mee te nemen. Wie via zijn eigen social mediakanalen een berichtje van iemand anders deelt, waarin dit soort opruiende oproepen worden gedaan, maakt zich net als de verspreider van het originele bericht schuldig aan opruiing!
Daar kwam een 18-jarige jongen gisterenmiddag achter toen hij door de politie werd aangehouden wegens opruiing. Het bericht dat hij deelde op sociale media was niet van hemzelf afkomstig, maar van een 'vriend'. Deze had een post geplaatst om te gaan rellen. Verzocht werd om brandbommen en vuurwerk mee te nemen, "dan zou de overheid wel eens zien wat er zou gaan gebeuren…".
Agenten namen deze melding zeer serieus, startten een onderzoek en kwamen al snel achter de identiteit van deze jongen. Ook de oorspronkelijke plaatser van het bericht en enkele anderen die het bericht ook gedeeld hadden werden achterhaald. De jongens zijn gistermiddag gearresteerd en daarna overgebracht naar een politiecellencomplex.
De officier van justitie heeft bepaald dat er supersnelrecht wordt toegepast. Dat betekent dat de aangehouden jongens in hun cel moeten blijven tot er een rechtszitting plaats gaat vinden. En dat terwijl ze 'alleen maar' een berichtje via hun social media-account hebben gedeeld. "Door het berichtje te delen riepen zij ook op om de openbare orde te verstoren. En dat wordt hoog opgenomen!", zo meldt de politie.